Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Magnus packar för sitt första egna älgpass

/
  • väntat länge. Magnus Brodd tog jägarexamen redan som 15-åring, men får först nu som 18-åring ha sitt eget gevär. ”Det har jag väntat länge på”, säger Magnus.
  • checkar av. Magnus Brodd kolla att allt kommit med i ryggsäcken. I dag börjar älgjakten och Magnus ska för första gången sitta ensam på ett pass.
  • jaktkompisar. Magnus Brodd i kretsen av jaktkamraterna till vänster Tommy Carlsson,  pappa Per-Åke Brodd och Peter Linander.

Han har varit med på älgjakten förr, men den här gången kommer det att bli annorlunda.

I dag är det första gången som Magnus Brodd är en av jägarna och sitter på ett eget pass.

– Det känns stort och vuxet, säger Magnus.

Annons

Han fyllde 18 år i maj i år och har sen dess bara räknat dagarna i väntan på att det skulle bli älgjaktsdags.

För även om Magnus även jagar annat vilt som rådjur, hare och räv så är älgjakten något speciellt.

Packad och klar

I går packade Magnus och pappa Per-Åke sina ryggsäckar med varma kläder och en kylväska fylld med mat. De ska i tre nätter övernatta i jaktstugan i Häcklingeskogen, det är också området där jaktlaget jagar.

– Jag var 12, 13 år när jag började följa med pappa på jakt. Och sen gick jag jaktkurser på höstloven och när jag var 15 tog jag jägarexamen, berättar Magnus, som till en början var något tveksam till om han skulle klara av det eftersom han bland annat skulle läsa sju böcker. Men det var inga problem.

Skjuta med pappa

Sen dess har det för hans del handlat om uppsynsjakt, det vill säga han har följt med pappa men inte fått ha eget gevär. Däremot kunde han låna pappas och skjuta, men bara med pappa i närheten.

– Jag sköt en rådjursbock i maj i år med hans gevär.

– Men nu när jag har fyllt 18 år får jag skjuta med mitt eget gevär och sitta själv på passet, säger Magnus belåtet.

Han är förväntansfull inför årets älgjakt, även om laget bara får skjuta en älgtjur och två kalvar. Precis lagom till årets jakt blev det dessutom en plats ledig i pappas jaktlag.

Vill ha en hund

Magnus saknar bara en hund. Han drömmer om en hamiltonstövare som kan vara med på räv- och harjakterna. Men hittills har mamma sagt bestämt nej.

Magnus går sista året på John Bauer-gymnasiet och läser IT, nu har han fått ledigt i tre dagar för att vara med på älgjakten.

I dag sitter han knäpptyst på sitt pass och väntar och kollar. När det blir för kallt tar han fram termosen med kaffet och käkar en macka.

– Folk tror att det är tråkigt att sitta där, men det är det absolut inte, man är ju spänd och kollar runt hela tiden. Och plötsligt har det gått två timmar! säger Magnus och ler.

Sätta skottet i bogen

Om nu Magnus har sån tur att älgtjuren kommer i skottläge högst ett par hundra meter ifrån honom så kommer han att sikta noggrant för att sätta skottet i bogen på älgen, precis vid frambenet så att kulan går in i lungorna och hjärtat. Det gäller att inte skadeskjuta älgen.

Mer läsning

Annons