Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Målarna tvingas tacka nej till nya jobb

/
  • ”Vi har fullt upp”. säger Simon Halling, anställd på KH Måleri AB i Gävle. Nu målar han väggar i en kontorslokal på Södra Kansligatan. Han har ännu inte gjort något rot-jobb med skatteavdrag

Målerifirmorna i Gävle hinner inte med när allt fler privatpersoner vill ha hjälp med målningsarbeten. Rot-avdragen har ökat efterfrågan. – Vi kan ställa upp i september- oktober om man beställer i dag. Så långt är vi fulltecknade, säger Ulrik Hillgren som driver KH Måleri i Gävle med 15 anställda målare.

Annons

Arbetarbladet har kontaktat flera målerifirmor som under de senaste månaderna märkt ett ökat tryck från privatkunder.

– Det är nog fem–tio personer som ringer och frågar varje dag. Men jag måste tacka nej. Vi har inte tid, säger Mats Larsson på Forsby Måleri, ett företag med ett 50-tal målare som hittills jobbat mest åt byggföretag och mycket lite åt villaägare och andra privatkunder.

Kent Eriksson, platschef på Sandå Måleri med ett 50-tal målare i Gävle, räknar med att man kan tillgodose ungefär hälften av förfrågningarna från privatkunder. Men de som ringer nu får lov att vänta till åtminstone i augusti.

Måleriföretagarna tycker att införandet av rot-avdragen är bra. Det gör att det blir mindre intressant för folk att anlita svartjobbare.

Företagarna är dock inte glada över förändringen som börjar gälla från 1 juli. Då är det inte längre kunden som gör avdraget utan företagaren som säljer tjänsten som ska reglera affären med Skatteverket.

Ulrik Hillgren på KH Måleri befarar att han får vänta längre på pengarna från Skatteverket än de tio dagar som utlovats.

Han har bokat in ett par rot-jobb i juli. Bland annat är det en äldre villa som ska målas utvändigt.

– Det blir ett test. Om det inte fungerar säger vi ifrån oss rot-jobb i fortsättningen, säger Ulrik Hillgren.

Hantverkarna får mer administrativt arbete när de nya reglerna införs. De måste bland annat kolla med Skatteverket så att kunden inte redan utnyttjat rot-avdraget.

Ulrik Hillgren kommer, för säkerhets skull, att meddela kunderna att de får ny faktura med högre pris om de redan utnyttjat avdraget.

Bo Freme som driver Freme Måleri säger så här:

– Jag tar ogärna rot-jobb om jag inte känner människan så jag vet vem jag har att göra med, säger han.

Mer läsning

Annons