Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Malins utmaning till politikerna lönade sig: "Jag kände att de lyssnade på mig"

/

Malin Kermiche Nyberg berättade för Arbetarbladet att reglerna kring psykiskt funktionsnedsatta inte fungerar och utmanade politiker att komma hem till henne. Nu har Malin träffat politiker, och redan fått återkoppling.

Annons

LÄS OCKSÅ: Malins autistiske son skolvägrar – då tvingas Malin jobba

Hon hamnade i kläm med myndigheterna när hennes autistiske son skolvägrade och försäkringskassan tyckte att hon kunde arbeta, trots hennes sjukskrivning. Då fick Malin till slut nog och utmanade politikerna att höra hennes historia.

Efter Arbetarbladets publicering om Malin och hennes son, Amir, har hon fått mycket respons. Andra föräldrar i liknande situationer från hela landet har hört av sig och även politiker, men inte så många. Elin Lundgren, socialdemokratisk riksdagsledamot från Gävle, åkte till Malin tillsammans med sin partikollega Patrik Lundqvist, riksdagsledamot från Sandviken, för att prata om Malins och Amirs situation.

– Ingen annan politiker har hört av sig för att träffas, men jag är väldigt glad över att Elin och Patrik kom. Det betyder mycket för mig, säger Malin Kermiche Nyberg.

Elin Lundgren tog kontakt med Malin efter att hon läst om hennes situation, det är viktigt att systemet fungerar, menar hon.

– Som politiker kan vi inte påverka enskilda fall, men det här är jätteintressant och om det blir hål i skyddsnäten är det viktigt att det ordnas. I det här fallet verkar det som att skyddsnäten inte har fyllt sina funktioner, säger Elin Lundgren.

Samtalet gick mycket ut på att Malin fick berätta om sin situation. Att förklara hur det är att hamna mellan stolarna och problemen med att bollas vidare från myndighet till myndighet.

– Jag kände att de lyssnade och verkligen försökte ta till sig av det jag sa, säger Malin och fortsätter:

– Jag har redan fått återkoppling från Elin. Hon har pratat med lokala politiker här i Gävle och berättade att man ska försöka se över några saker. Jag tror dock inte att man kommer få till en lösning just nu, men jag hoppas att det kommer i framtiden. Det viktiga är i alla fall att politiker börjar tänka till kring den här frågan.

Ännu har Malin inte hört något från försäkringskassan om hur de kommer att hantera hennes fall, men snart ska mötet hållas.

– Jag antar att de har läst vad som skrivits, men ingen har hört av sig. Jag känner mest att jag inte är ensam om att befinna mig i en sådan här situation och att vi måste hitta en lösning. Jag vill inte kasta något på Försäkringskassan, de gör bara sitt jobb, men vi måste hitta en lösning i det här.

LÄS MER: Experten om Malin situation: "Jag blir bedrövad"

Mer läsning

Annons