Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Malmö behöver inte Gävles hjälp

Gävle kommun var nästan helt redo att inleda sin hjälp till Malmö. Under tisdagen hade de ett telefonmöte och då kom beskedet - hjälpen behövs inte längre.

Annons

– Vi har varit beredda att starta den 29:e december, men igår så fick vi beskedet att man klarar sig man och behöver inte hjälp just nu, berättar Mats Collin, förvaltningschef för socialtjänsten i Gävle.

Skälet är att antalet ensamkommande flyktingbarn till Sverige har minskat drastiskt de senaste veckorna och Malmö behöver inte längre hjälp från Gävle. Malmö har dessutom redan hjälp från andra kommuner. Gävle är dock beredd att hjälpa till igen om behovet skulle uppstå framöver.

– Vi hade klart med personal och till 95 procent klart med lokal som vi skulle kunna använda.

Det var den åttonde december på kommunstyrelsens sammanträde som Gävles politiker beslutade att teckna en överenskommelse med Migrationsverket om att bistå Malmö. Alla partier utom Sverigedemokraterna ställde sig bakom beslutet. Planen var att skapa platser för 40 ensamkommande barn så snart som möjligt. Men just nu behövs inte hjälpen längre.

Mats Collin tror att anledningarna till att antalet har minskat är flera. Dels på grund av gränskontrollerna, men också på grund av årstiden och det kallare vädret. Det är ett svårplanerat läge, konstaterar Mats Collin.

– Det svänger väldigt fort uppåt och nedåt om man ser till antalet barn som kommer.

Mer läsning

Annons