Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Målningar på Österborna själva ska smycka Öster

/
  • Gävlekonstnären Rolfcarlwerner har fått det ärofyllda uppdraget att utsmycka de nyrenoverade husen på Öster.
  • Fasadmålningar. Inspirationen till de stora målningarna på husväggarna har konstnären hämtat från Österborna själva. Några exempel är damen med fem hundar i koppel och de unga paret som står och kysser varandra.

Gävlekonstnären Rolfcarlwerner ska sätta sista touchen på Östers stadsdelsförnyelse. Han har fått uppdraget att smycka ut de nyrenoverade husen. – Det blir monumentala utsmyckningar som ska synas över hela Öster, säger konstnären själv.

Annons

Tanken är att de fönsterlösa gavlarna på fyravåningshusen ska täckas av stora målningar från marken upp till takåsen. Motiven är inte riktigt bestämda än, men Rolfcarlwerners tanke är att det är Österborna själva som ska synas på väggarna. Inspirationen har han hämtat genom att vandra runt planlöst i området.

– Jag gick runt och pratade med folk och fotade ostrukturerat. Efter ett tag insåg jag att allt fanns mitt framför näsan på mig, säger han och visar upp sina förslag till målningar som bland annat föreställer en dam med fem hundar i koppel, ett par som kysser varandra och ett killgäng som är på väg ut för att äta.

Under projektets gång ska han ha regelbundna möten med Österborna och låta dem få sätta plus och minus på motiven. Åsikterna vägs sedan in i den slutgiltiga konstnärliga bedömningen.

Det är Gavlegårdarna och Österborna själva som gett Rolfcarlwerner uppdraget att smycka ut stadsdelen. Från början fick tre olika konstnärer lämna in förslag på hur de ville utsmycka Öster. Vid ett möte för ungefär ett år sedan fick det 50-tal Österbor som deltog rösta vilket de tyckte var bäst och fastnade då för Rolfcarlwerners.

– Det är en dröm som gått i uppfyllelse att som kreatör få ett helt bostadsområde att utsmycka, säger Rolfcarlwerner.

Projektet omfattar mellan åtta och tolv målningar och kostar sammanlagt 300 000 kronor inklusive färg och annat arbetsmaterial. De första målningarna ska göras i september i år och de sista någon gång under hösten nästa år.

– Det är viktigt att allt inte bara sker på en gång och att de boende känner att det här är något de vill ha, säger Hans Helmerson, projektledare på Gavlegårdarna som tror att Österprojektet är Sverigeunikt eftersom stadsdelsförnyelsen har skett i så nära samarbete med Österborna.

Stadsdelsförnyelsen på Öster har pågått sedan 2001 och beräknas vara helt klar till nästa sommar. Bland det som återstår finns rust av husen på Näringsgatan och det sista av höghusen som även ska få nya lägenheter på taket precis som de övriga. Projektet kostar omkring 40 miljoner kronor om året, enligt Gavlegårdarna.

Mer läsning

Annons