Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Man glömdes bort i tre dygn

Två dagar i rad struntade hemtjänsten i att hämta nyckeln när den äldre mannen inte öppnade dörren. Den tredje dagen hittades mannen svårt medtagen på golvet i sin bostad.
– Det är allvarliga brister i omsorgen, säger Christina Wessman, uppdragschef Omvårdnad Gävle.
Nu Lex Sarah-anmäls händelsen.

Annons

Den äldre mannen som bor på Söder i Gävle hade tillsyns-insats en gång per dygn. Varje kväll kom hemtjänstpersonal för att besöka mannen, men 18 maj öppnade ingen när personalen ringde på. I stället för att hämta nyckeln och gå in i lägenheten, som riktlinjerna säger, uteblev personalen från besöket. Samma sak hände dagen efter.

När personalen den tredje dagen, 20 maj, tog sig in i bostaden hittades mannen svårt medtagen på golvet.

– Vi vet ännu inte hur länge han har legat där. Men han har vårdats på sjukhuset och om vi ser till det omfattande vårdbehov han har haft så har det inte varit bra med honom. Man håller inte folk kvar på sjukhus så länge annars, säger Christina Wessman, uppdragschef på Omvårdnad Gävle.

Först i onsdags fick mannen lämna sjukhuset och flyttades då till ett korttidsboende. Händelsen har Lex Sarah-anmälts och en utredning pågår inom Omvårdnad Gävle. Anmälan kommer även att skickas vidare till länsstyrelsen.

– Två dagar i rad har man gått iväg utan att mannen öppnat dörren. Det finns tydliga rutiner för hur man ska agera, men de har inte följts förrän på den tredje dagen. Vi ser mycket allvarligt på det här, säger Christina Wessman.

Förenade Care är entreprenör i området där mannen bor, och de som är ansvariga för att rutinerna följs. Företaget har tydliga riktlinjer för hur personalen ska agera när en kund inte öppnar dörren.

– Vi har rutiner och regler och den anställda har avvikit från dem. Det här är väldigt allvarligt och vi har vidtagit arbetsrättsliga åtgärder, säger Siv Nordqvist, vice vd på Förenade Care.

Hemtjänstbiträdet som inte följde rutinerna har fått en erinran och är avstängd från sitt arbete under utredningen.

Mer läsning

Annons