Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Man ska inte vara rädd för att prata om sånt här”

/

Folkteatern har haft mycket hjälp av tre referensklasser på Steneberg och Sofiedal när de har skapat sin föreställning.

– Det är jättebra, de tar det från båda sidor. Man ska inte behöva vara rädd för att prata om sånt här, säger eleven Elsa Scharin.

Annons

I går var en klass från Sofiedalsskolan på Folkteatern för att ta del av några scener. Regissören Michael Cocke, chef för Folkteatern, ville veta vad ungdomarna tyckte, vad som var krångligt att hänga med i, och vilken karaktär de höll med i olika lägen.

Redan i våras var skådespelarna ute och ”praoade” på de två skolorna. Sedan pjäsen börjat ta form har de låtit eleverna se olika scener och kommentera.

De elever vi pratar med är visserligen trötta på att förknippas med ett ”rasistbråk”, men de tror att pjäsen kan minska motsättningar och få folk att tänka efter.

– Man kan inte se en sån här pjäs utan att ta till sig, säger Linnéa Johansson.

– Det blir ju starka reaktioner. Som Bullerbyn, det ser man ju som bara idylliskt. Det blir väldigt effektivt när de vrider på allt, säger Elsa Sharin.

Idén fick teaterchefen Michael Cocke när han såg att Arbetarbladets artiklar om det som hände förra hösten fick flera hundra kommentarer på webben.

– De gav uttryck för ett debattbehov. Jag tycker att det är olyckligt med ett så segregerat samhälle som vi har men också att man inte kan prata öppet om problemen med exempelvis omvänd rasism, säger han.

Mer läsning

Annons