Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Man stal pengar från svärfaderns konto

(Ny version 26/10) En 29-årig man har dömts för grovt bedrägeri. Inför sin flickvän gav han sken av att ha ett jobb, men ”lönen” tog han från sin svärfars bankkonto.

Annons

29-åringen är nu bosatt på en annan ort, men hade 2009 ett förhållande med en Gävlekvinna. Till kvinnan sade mannen att han hade ett välbetalt jobb, trots att han egentligen var arbetslös.

Han ordnade till och med ett falskt anställningsbevis som han visade upp för flickvännen.
I september 2009 inledde mannen sina bedrägerier. Han beställde en dator för 18 000 kronor i flickvännens namn.

Senare samma höst blev det ännu allvarligare. 29-åringen hjälpte då kvinnans pappa att flytta. I en av flyttlådorna såg han pappans säkerhetsdosa till internetbanken. I ett fodral till dosan låg koden. Mannen tog då dosan och började göra överföringar från sin svärfars konto till sitt eget.

Från november 2009 till maj 2010 förde han över sammanlagt nästan 300 000 kronor vid 38 olika tillfällen. Allt i syfte att trygga sin försörjning och upprätthålla illusionen om att han hade ett jobb.

Bedrägeriet uppdagades när pappan till kvinnan gjorde en polisanmälan sedan han upptäckt att det saknades pengar på hans konto.

Gävle tingsrätt dömer mannen för grovt bedrägeri och bedrägeri. Rätten konstaterar att brottets straffvärde är sex månaders fängelse, men noterar att 29-åringen under rättegången ”uppvisat en äkta ånger och förtvivlan över vad han gjort”. Därför räcker det enligt tingsrätten med straffet skyddstillsyn och samtalsterapi.

Mer läsning

Annons