Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många ADHD-barn förlorar sin plats på resursskola

Som befarat minskas platserna på Gävles resursskolor med 50 procent nästa år. Sparkraven gör att 15-18 barn med ADHD-problematik måste flytta till vanlig skola. – Det är klart att det kommer få konsekvenser, men jag tycker inte att vi lämnar eleverna i sticket, säger enhetschef Bodil Mellgren.

Annons

Resursskolorna är till för barn med ADHD och annan beteendeproblematik. De tar i dag emot omkring 40 barn fördelat på tre skolor i Gävle, Naturskolan i Hille, Skeppsskolan i Bomhus och Stenebergsgården på Brynäs.

Under sommaren fick stödenheten, som skolorna är organiserade under, ett uppdrag från barn- och ungdomsnämnden att spara 1,5 miljoner kronor.

– Grunden är minskat kommunbidrag på grund av färre elever. Det är frustrerande men vi har inte mycket att välja på, säger Bodil Mellgren.

I slutet av förra veckan presenterade hon förslaget som innebär att 15-18 elever får flytta från sin resursskola till vanlig skola. Troligen läggs även en av de tre resursskolorna ned. Den stora besparingen i åtgärden utgörs av minskade kostnader för lokaler, skolskjutsar, skolassistenter, kost- och städpersonal och skolledare. Det formella beslutet som tas nästa vecka innebär dock inte att några pedagoger försvinner.

– Vi för över resurser med pedagoger ut på de skolområden där eleverna hamnar. På så sätt lämnas ingen i sticket eftersom pedagogerna är det absolut viktigaste för de här barnen.

Det innebär att 12 av dagens 21 lärare på resursskolorna ska flyttas till vanliga skolor.

Det finns även resursskolor för elever med Aspergers syndrom, men de berörs inte av besparingen.

I sparpaketet ingår även att inte återbesätta några tjänster som i dag är vakanta inom stödenhetens verksamhet. Det handlar om en kurator och en eller två specialpedagoger inom elevstödet. Efter nyår tas även en skolskötersketjänst bort.

Mer läsning

Annons