Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många apoteksinbrott – det kan finnas ett samband

/
  • Mikael Hedström, polisens presstalesman. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.

Det kan finnas ett samband mellan den senaste tidens apoteksinbrott.
– Apotek har inte varit så utsatta tidigare, säger Mikael Hedström hos Gävleborgspolisen.

Annons

På tisdagskvällen utsattes Kronans apotek i Ockelbo för ett inbrott. För att forcera dörren lade tjuvarna en lastpall mellan bilen och dörren och backade sedan in. Vittnen har sett två okända gärningsmän och fordonet. De jobbade snabbt och tog sig sedan lika snabbt ifrån brottsplatsen. De verkar ha fått med sig något, men det är ännu oklart vad. Det kan röra sig om narkotikaklassade tabletter.

Men redan samma natt kom ett larm från Ljusdal. Apotek Hjärtat i Järvsö hade också blivit utsatt för ett inbrott. Tjuvarna kom åt kontanter av ett ännu okänt värde.

Nu misstänker polisen att det kan finnas ett samband mellan inbrotten.

– Den senaste tiden har det varit fem andra inbrott mot apotek i vårt polisområde. Apotek har inte varit så utsatta tidigare, säger Mikael Hedström hos Gävleborgspolisen.

Redan i augusti hade apotek Kronan i Ockelbo inbrott. Och i februari tog sig tjuvar in på ett apotek i Bomhus.

Apoteket Tjädern i Sandviken hade två inbrott inom loppet av ett par dagar i sluten av februari och början av mars i år.

Efter att polisen pratat med granndistrikten har det visat sig att flera, bland annat Dalarna, har varit utsatta för inbrott på apotek under 2015. Gemensamt med en del inbrott verkar vara att kontanter, inte mediciner, varit tjuvarnas mål.

Mikael Hedström känner inte till i vilken mån brotten blivit uppklarade.

– Nu ska vi försöka samordna oss genom att tillsätta en grupp som ska leta efter en gemensam nämnare mellan inbrotten, säger han.

Polisen är tacksam om alla som kan ha gjort iakttagelser hör av sig till 114 14.

Mer läsning

Annons