Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många AT-läkare vill jobba i Gävle

/
  • Plus i kanten. Jinan Al-Rahma, studierektor för AT-utbildningen i Gävle, och Britt-Marie Lönn, som ansvarar för AT-rekryteringen, noterar att det är ett stort söktryck till platserna. Sami Abu Hamdeh har gjort över hälften av sin AT-tjänstgöring och är nöjd med placeringen.

Det är populärt för nyutexaminerade läkare att göra sin allmäntjänstgöring i Gävle.
Inför hösten har 141 personer sökt 12 platser.
26-årige Sami Abu Hamdeh har sju månader kvar som AT-läkare och kan tänka sig att stanna kvar inom landstinget när han är klar.
– Jag är väldigt nöjd hittills, säger han.

Annons

Efter att studierna är avslutade är allmäntjänstgöringen inkörsporten i läkaryrket. AT-läkaren får prova på flera olika områden, samla kunskaper och erfarenheter innan han eller hon bestämmer sig för ett specialområde.

Sami beslutade sig tidigt för att han vill arbeta med barn. Under AT-tjänstgöringen har han hunnit praktisera lite inom området. Skulle han i slutänden välja barnkirurgi bjuder inte Gävle något alternativ för vidareutbildning. Om han däremot blir läkare med barnmedicinsk inriktning är han inte främmande för att stanna i Gävle.

Det är precis detta landstinget hoppas på när det gäller AT-läkarna. Det råder brist på specialistläkare, särskilt på hälsocentralerna. Där är omkring 40 tjänster vakanta, enligt den senaste mätningen.

– Vi behöver ett tillskott inom flera områden, säger Britt-Marie Lönn, som ansvarar för AT-rekryteringen.

Att locka läkare till allmäntjänstgöring är ett av verktygen för komma till rätta med personalbehovet, även om det är en satsning på lång sikt. Tjänstgöringen är 21 månader och efter detta väntar ytterligare fem år innan läkarna är specialister.

Landstinget marknadsför sig på läkarutbildningarna och har en del ess i rockärmen. Ett är ett särskilt AT-centrum, en lokal på sjukhuset där man kan äta lunch, läsa, se på tv, träffa andra AT-läkare och lyssna på föreläsningar.

Centrumet invigdes hösten 2007, och kan vara en bidragande orsak till att antalet ansökningar till tjänsterna i Gävle har stigit från 102 i fjol till 141 – det högsta antalet någonsin.

– Eftersom man arbetar på olika kliniker och det är fantastiskt bra att ha en särskild samlingspunkt, säger Sami.

AT-läkarna erbjuds också en särskild utbildning i akut omhändertagande. Utöver detta tillhör Gävleborg de landsting som erbjuder två veckors ledighet för att jobba utomlands.

För Sami Abu Hamdeh var detta ett frestande lockbete.

– Jag åkte till Barcelona för att besöka en psykiatrisk klinik, berättar han.

Han har nu klarat av över hälften av sin AT och hunnit bli varm i kläderna.

– I början var det både läskigt och spännande. Men man kan mycket mer än man tror, säger Sami Abu Hamdeh.

Mer läsning

Annons