Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många barn med hiv-smitta i länet

I Gävleborg finns många hiv-smittade barn, i jämförelse med övriga landet.


– Vi har ungefär tio barn

i länet som bär på viruset. Det är ganska ovanligt att barn är smittade, säger Elaine Persohn, hiv-samordnare

i landstinget Gävleborg.

Annons

I länet finns ungefär 70 vuxna personer och tio barn som bär på viruset. Många barn med hiv kommer från andra länder än Sverige.

– De smittade barn som jag har kommit i kontakt med har blivit smittade vid födseln av sina mammor men det finns några som har smittats via sjukvården i sitt hemland, säger smittskyddsläkare Signar Mäkitalo.

Barnen får i perioder gå i en särskild hiv-skola i Stockholm där de får träffa andra barn i samma situation.

Det finns ingen bot mot hiv. Viruset angriper immunförsvaret men många kan leva ett normalt liv tack vare bromsmediciner.

– Riktigt normalt blir det inte. Rädslan finns alltid att de kan smitta någon. I tonåren kan det bli problematiskt när de vill ha sexuella relationer. Då är det tydliga restriktioner.

Bromsmedicinerna kan också ge bieffekter, till exempel kan fettet fördelas ojämnt i kroppen och samlas i buken. Levern kan påverkas, sömnsvårigheter och nedstämdhet är också vanligt.

– I dag går det inte att se med blotta ögat vem som har aids. Eftersom det inte syns tror många att det är frid och fröjd och struntar i att använda kondom. Men det kan räcka med ett oskyddat samlag för att bli smittad, säger Elaine Persohn.

Antalet klamydiafall ökar i länet och det bekymrar Signar Mäkitalo.

– Har de fått klamydia är de också mer mottagliga för att smittas med hiv. Människor använder inte kondom i den utsträckning som de borde. Hittills i år har vi upptäckt en handfull hiv-smittade i länet.

Hiv är en mycket skambelagd sjukdom. Om den smittade ska berätta för sin omgivning är ett individuellt beslut.

– Det finns fortfarande mycket rädsla och okunskap kring sjukdomen och det kan bli besvärligt för den smittade. Omotiverad rädsla finns till och med fortfarande kvar inom vården.

Mäkitalo tycker att rädslan bör avdramatiseras.

– Det går att pussas och kramas och leva i en relation trots att man är smittad.

I dag ska lokala hiv/STI-gruppen i Gävle ordna en utbildningsdag om hiv och aids i Röda korsets hus på Brynäs. Syftet med utbildningsdagen är att öka vår kunskap och påverka våra attityder kring hiv och aids.

Mer läsning

Annons