Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många dras med platsbrist

Gävle sjukhus är långt ifrån ensamt om att ha problem med överbeläggningar.

54 av landets 60 akutsjukhus har platsbrist och dålig arbetsmiljö.

Det visar Arbetsmiljöverkets stora kartläggning.

Annons

Arbetsmiljöverkets bedömning efter den stora nationella granskning som gjorts är att den svenska sjukvården står inför jätteproblem om man inte på allvar tar itu med de arbetsmiljöproblem som finns.

Överbeläggningar har blivit ett normaltillstånd och det får konsekvenser.

Personalen är stressad, de har allt sjukare patienter att ta hand om, har svårt att hinna ta rast, är oroliga för att göra fel och har svårt att koppla bort jobbet när de är lediga. Det har gått så långt att allt fler signalerar att de inte längre klarar av att jobba heltid utan tvingas gå ned till deltid.

– Det är helt oacceptabelt att de som vårdar sjuka ska behöva offra sin egen hälsa eller minska sin arbetstid för att klara av jobbet, säger Arbetsmiljöverkets generaldirektör Mikael Sjöberg i ett pressmeddelande.

Man har besökt 60 sjukhus och på större delen av dem finns det problem. Bristen på vårdplatser gör att patienter får ligga i utrymmen som inte är anpassade för vård – i matsalar, korridorer och duschrum. Överbeläggningarna gör också att personal inom psykiatrin utsätts för mer hot och våld.

Men Arbetsmiljöverket tycker sig också se vissa positiva tecken.

Färre vårdplatser har sommarstängts senaste året, en viss ökning har vårdplatser har skett och samarbetet mellan sjukhusen har förbättrats. Trots det kvarstår problemen.

– Eftersom det inte är löst än finns det förmodligen inga enkla lösningar, säger landstingsrådet Eva Tjernström (S).

På kort sikt tror hon att sjukvården måste fortsätta att streta och gneta för att jobba smartare och billigare. Men på sikt behövs det nog mer pengar.

– Jag tror att man måste fundera på om det inte totalt sett finns för lite pengar i vårdapparaten i Sverige.

text

Mer läsning

Annons