Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många får vänta på vaccin

/
  • 13 oktober anlände Robin Josefsson med den första dosen vaccin till Gävle. Men det går fortfarande trögt, bara drygt hälften så många doser anländer varje vecka.

Landstinget Gävleborg har i snitt fått 15 000-20 000 doser vaccin i veckan i stället för de 30 000 de hade förväntat sig. Det gör att många anställda i vården vår vänta på vaccinering. Och de gravida i Gävle får sin andra dos uppskjuten drygt en vecka.

Annons

– Bristen på vaccin är påtaglig. När vi planerade för vaccineringarna räknade vi med en mycket större tillgång, säger landstingets smittskyddsläkare Signar Mäkitalo.

Riskgrupperna och de flesta barn mellan tre och fem år har kunnat få sin första dos. Den här veckan har länets skolor börjat vaccinera sina elever.

– Jag har hittills inte fått någon uppgift om att det har saknats vaccin på någon skola, säger Signar Mäkitalo.

Men hela tiden finns en nervositet inför kommande vecka.

– I Gävle kommun ser det ut som att det saknas ett antal doser. Vi hoppas att vi får leveranser så att det räcker till de planerade vaccineringarna, säger han.

Gävles gravida erbjöds för två veckor sedan vaccinering på barnmorskemottagningen . Då fick då tider i nästa vecka för dos nummer två. Barnmorskemottagningen har nu tvingats skicka ut ny information till alla vaccinerade gravida om att omgång två flyttas en till en och en halv vecka framåt.

– De hade väl räknat tre veckor från den första dosen, men som läget är nu måste vi använda det vaccin som finns till barnen, som är de största smittspridarna. Och det är medicinskt ingen fara för de gravida att vänta en vecka till på dos två, säger Signar Mäkitalo.

Landstinget hade hoppats på att vid det här laget ha vaccinerat sin egen och kommunernas vård- och omsorgspersonal. Men vaccinet har hittills inte räckt till alla.

– Någon gång kring vecka 48 verkar det som om företaget kan börja leverera så mycket till oss som de sade från början, drygt 30 000 doser i veckan. I så fall bör vi kunna följa tidsplanen framöver, säger Signar Mäkitalo.

Mer läsning

Annons