Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många farliga övergångsställen i Gävle

/

Övergångsställena i centrala Gävle är farligast i hela landet. Sex av sju håller inte måttet, enligt en granskning som Motormännen gjort.

– De är för dåliga allihop egentligen, säger Lennart Kjellin på Motormännen.

Annons

Organisationen har granskat 162 övergångsställen i 22 städer, var tredje höll inte måttet.
I september granskade Motormännen sju större övergångsställen i centrala Gävle.
Sex av dem fick underkänt – vilket tillsammans med Visby, är sämst i landet.
– Det är rena anarkin som råder. Fotgängare, cyklister och bilister ska trängas och ingen vet vem som ska gå först. Framför allt är det efter Drottninggatan som de farliga övergångsställena finns, säger Seved Röstberg, lokal representant för Motormännen i Gävle, som var med under granskningen.

Det som granskades var hur synliga övergångsställena är dagtid och nattid. Motormännens representanter tittade även på om övergångsställena var anpassat för synskadade och funktionshindrade och även hur de var utformade.
Endast ett– vid Staketgatan/Norra Slottsgatan - höll måttet.

Gävle kommun känner däremot inte igen bilden av att Gävle skulle ha de farligaste övergångsställena i landet.
– Jag tycker att det är oförtjänt dålig kritik. De måste ha varit här innan vi målade om övergångsställena. Det har hänt en del sedan de var här, säger Helena Werre, trafik- och tillståndschef, som själv inte har tagit del av rapporten.

Enligt henne jobbar kommunen med trafiksäkerheten genom att i första hand bygga vägbulor och därmed hastighetssäkra gatorna där många passerar.
– Att få ner hastigheten är prioritet nummer ett. Att bara lägga ut ett övergångsställe ger en falsk trygghet, du kan köra lika fort över det i alla fall, säger Helena Werre.

På tidningen Motors uppdrag har Transportstyrelsen tagit fram att cirka 800 personer i genomsnitt skadas eller dödas årligen i Sverige i samband med trafikolyckor på övergångsställen.

Mer läsning

Annons