Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många lex Sarah-anmälningar i Gävle

Det finns stora skillnader på hur många missförhållanden som rapporteras enligt lex Sarah. I Dalarnas län gjordes 40 anmälningar, medan det i Gävleborgs län gjordes 103 anmälningar, varav klart flest i Gävle och Sandviken.

Det visar sammanställningar från tio länsstyrelser i landet.

Annons

– Skillnaderna mellan länen och kommunerna kan bero på kunskap om hur man ska göra anmälningar och vad man ska anmäla, säger Barbro Wåger som sammanställt Gävleborgs resultat.

Enligt lex Sarah är den som är anställd inom omsorgen av äldre och funktionshindrade skyldig att anmäla missförhållanden.

I Gävleborgs län har antalet anmälningar konstant ökat sedan 2005, men det behöver inte betyda att missförhållandena har ökat.

Rapporten, som bygger på enkäter och intervjuer, visar att vanliga orsaker till anmälningar är bristande bemötande och bristande tillsyn, men även ekonomiska övergrepp är vanliga.

Den visar också att personalen har god kännedom om anmälningsskyldigheten men bristande kunskaper om vad som ska anmälas och hur. Länsstyrelsen anser därför att det finns behov av kompetenshöjning och utbildning.

Mer läsning

Annons