Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många lockas av mineraler

/
  • LOCKANDE. Varje år kommer det in fem till tio ansökningar från Gävleborgs län om att få leta mineraler. Den här bilden här från Dannemora gruva 
i Tierp som planerar starta sin verksamhet igen 2012.

Silver, zink och andra värdefulla metaller lockar både bolag och privatpersoner att vilja undersöka berggrunden i länet. Men av de intresserade är det nästan ingen som börjar provborra. I Arbetarbladets täckningsområde är det i dag bara Wiking Mineral AB som provborrar.

– Vi började undersöka ett område i vintras och i maj började vi borra, säger ​Mats Willdén, chefsgeolog på ­Wiking Mineral AB.

Annons

Trots den ekonomiska osäkerheten i att leta efter mineraler fortsätter bolag och privatpersoner skicka ansökningar till Bergsstaten, myndigheten som bland annat beslutar om vilka som får leta efter mineraler och var. Varje år kommer det in fem till tio ansökningar från Gävleborgs län och de flesta beviljas. Men steget från undersökningstillstånd till att få provborra är långt. Som enda företag provborrar Wiking Mineral i dag på två ställen i Gästrikland: Utanför Storvik och söder om Forsbacka.

– Man hoppas kunna hitta en malm som efter ett par år ska ge intäkter, säger Mats Willdén.

Riskfylld verksamhet

Enligt Mats Willdén är provborrning en väldigt riskfylld verksamhet eftersom det är dyrt och för att de flesta borrningar inte träffar några metal-ler. Målsättningen är att hitta en malm som innehåller så mycket bly, zink och silver att det ska kunna brytas med lönsamhet.

Alla söker tillstånd

Både svenska och utländska företag inom gruvbranschen söker tillstånd. Ett udda inslag är Bergvik Skog Väst AB som äger mark och uteslutande ägnar sig åt skogsbruk enligt Bolagsverket. De senaste åren har de ansökt och beviljats tre tillstånd i Ockelbo kommun.

– Jag känner inte till att vi ansökt och ber att få återkomma, säger Elisabet Salander Björklund, vd på Bergvik Skog Väst AB.

Roland Grönkvist, på bolagets fastighetsavdelning, har undertecknat ansökningarna. Enligt honom ville bolaget undersöka möjligheten att hitta bly, zink och silver:

– Det är vår uppgift att förädla den mark Bergvik äger. Vi ansökte efter att en privatperson hittat intressanta saker på vår mark, säger Roland Grönqvist.

Men enligt Roland Grönkvist har letandet efter malm inte alls gått som planerat. Ingen provborrning är planerad och ett nytt undersökningstillstånd är heller inte aktuellt.

Mer läsning

Annons