Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många nyanlända möter tandläkaren för första gången

/
  • Försiktighet, noggrannhet och alltid tolk till hands när nyanlända barn möter tandvården för första gången, berättar asylsamordnare Birgitta Enmark.

Det är inte ovanligt att barn som fått sina första permanenta tänder har hål i samtliga, säger Birgitta Enmark, tandhygienist och asylsamordnare hos Folktandvården Gävleborg.

Annons

Varje tisdag mellan 15.00 till 20.00 hjälper hon till vid kliniken på Slottstorget och undersöker tänderna på nyanlända och asylsökande. Den övriga tiden handlar om information. Främst förebyggande och i första hand riktad mot barn. I samband med SFI-undervisning i länet har tandhygienister också ett block inom de samhällsorienterande ämnen för att berätta hur svensk tandvård fungerar, riskerna med tobak och hur det man äter påverkar tänderna.

– Många nyanlända har avsevärt sämre tandhälsa. Flera av dem har aldrig tidigare varit i kontakt med tandvård i sina hemländer, det är bara vid akutfall, när tandvärken blivit outhärdlig som de gått till tandläkare. Tillgången till tandborste har också varit begränsad – särskilt under flykt.

Karies är världens vanligaste sjukdom. Den går inte att borra bort, men väl förebygga. Birgitta Enmark säger att de olika nätverk där Folktandvården ingår nu börjar komma i kapp efter en arbetsam höst där det inledningsvis mest handlade om att släcka bränder.

Nu finns ett samarbete med alla boenden, alla ensamkommande barn får tandborste, tandkräm och en informationsaffisch, på förskolan Fruns Hage på Söder har man infört tandborstning efter varje lunch och fluorsköljning har återkommit i skolor. Att snabbt komma i gång med egenvård är prioriterat.

– Genom boenden, gode män och migrationshälsan kommer vi i kontakt med de nyanlända och kallar till undersökning, säger Birgitta Enmark som själv varje tisdag tar emot upp till 15 patienter.

All tandvård upp till 22 år är kostnadsfri, reglerna är lika för alla. Vuxna asylsökande har rätt till akut tandvård. Vid sådan ”vård som inte kan anstå” kostar besöket 50 kronor.

Det finns stora kulturella skillnader. En är rökning. Särskilt bekymrar sig Birgitta Enmark över den utbredda rökningen bland ensamkommande barn.

Mer läsning

Annons