Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många nyfikna på historiska fynd

/
  • Visar en skärva. Bo Sandberg, förste antikvarie vid länsmuseet i Gävle, visar upp ett av fynden, skärvorna från en flera hundra år gammal trefotsgryta. Det är främst vardagliga föremål som hittats under Stortorget.
  • Spännande. Gävlebon Johanna Hinders tycker att det är spännande med historia och ville gärna veta vad arkeologerna hittat.
  • Brand. En halvmeter under Stortorget finns spår från den stora stadsbranden 1869 då över 500 gårdar brann ned.

Under våren har arkeologiska fynd gjorts i samband med rusten av Stortorget i Gävle. På söndagen fick allmänheten chans att titta på flera av dem, bland annat ett ”Kristinamynt” från 1600-talet.

– Det är spännande med historia, säger Johanna Hinders.

Annons

Platsen där Stortorget ligger i dag var länge utkanten av stan där betesmarker och hagar var belägna. Det fick alla som samlats kring antikvarien Bo Sandberg utanför Brända Bocken veta. Likaså fick de höra om de stora stadsbränderna, 1776 och 1869, som förstörde all bebyggelse på platsen. Brandlagren syns fortfarande tydligt ned i marken på en halvmeter respektive en meters djup.

I brandlagren har arkeologerna hittat rester av husen som stått här. Det handlar främst om trä, tegel och pålar.

Eftersom invånarna inte hann få med sig så många tillhörigheter vid stadsbränderna finns det också skärvor av glas och keramik. Djurben från slakt- och matrester tillhör även fynden, däribland käkbenet från ett svin som låg i ett schakt utanför butiken Hildebrands Guld.

Bo Sandberg visade även upp ett stort gammalt kopparmynt, troligtvis från 1640-talet.

Det är präglat i Dalarna och har värdet ett öre. Eftersom man kunde köpa ett tjog ägg för fem öre så kanske värdet var för litet för att någon skulle bry sig om att ta reda på myntet, resonerade Bo Sandberg.

Johanna Hinders från Gävle var en av många som kommit för att få veta mer om utgrävningarna.

– Historia intresserar mig och det är alltid spännande med fynd från förr i tiden. Jag fick absolut lära mig något nytt i dag, berättade hon.

Arrangemanget anordnades i samband med att Arkeologins dag hölls över hela landet. Tidigare har det varit styrt utifrån speciella teman men i år var det fritt. I Gävle passade länsmuseet då på att visa upp fynden från Stortorget.

Mer läsning

Annons