Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många olika flyttplaner

/
  • Ett musikhus? Här?! Under året föreslås att Domustaket kanske är  en bra idé för Musikens hus. Övriga förslag är det kommunala badhuset Strömbadet, fängelset, Norra skolan...

Byggnadsnämnden beslutar efter många turer att det nya Musikens hus, som varit en kommunal fråga i många år, ska byggas på Alderholmen.

Annons

Ända sedan Gävle symfoniorkester bildades 1912 hade frågan om ett konserthus debatterats i stan.

Under 1989 beslutar alltså ledamöterna i nämnden att det allra bästa vore att förlägga Musikens hus, med tillhörande kongressanläggning, till det gamla varvsområdet Alderholmen.

Anledningen? Jo, Högskolan i Gävle-Sandviken har planer att flytta hit.

Dessutom köper kommunen mark för 20 miljoner kronor i området under 1989. Ett bostadsområde som ska bli klart 1992 planeras. Totalt finns planer på 2 000 lägenheter, ett 16-våningshotell och en galleria på Alderholmen.

För att förbinda Brynäs med den planerade stadsdelen föreslås även att en ny bro byggs mellan Brynäs och Alderholmen. Placeringen av Musikens hus står till slut mellan Alderholmen och Hamntorget vid Centralstationen.

Visionerna är att det forna Fisktorget vid Hamntorget ska återuppstå, och i närheten ska en kongresshall med det tillhörande konserthuset byggas.

Hamntorgsalternativet faller till slut på ljudnivån vid tågstationen. Det blir inget musikhus vid Hamntorget, det är alldeles för bullrigt.

Senare under året föreslås att Domustaket kanske är en bättre idé för Musikens hus. Övriga förslag är det kommunala badhuset Strömbadet, fängelset, Norra skolan, Folkparken eller Kärrlandet.

Strömbadet försvinner under året ur diskussionerna eftersom ett ersättningsbad vid utomhusbadet Fjärran Höjder förklaras bli allt för dyrt.

Så går luften ur bostadsmarknaden och planerna på det nya bostadsområdet på Alderholmen ser länge ut att vara luftslott.

Sju år senare, 1996, beslutar kommunen till slut att bygga om det kommunala badhuset Strömbadet till konserthus och samtidigt bygga till Fjärran Höjder med en inomhusdel.

1998 invigdes till slut konserthuset i Gävle, med det gamla Strömbadet som stomme, och nästan tjugo år efter planerna på en ny stadsdel på Alderholmen kan de första boende år 2007 flytta in i Gävles nyaste stadsdel, Gävle strand.

Anna Norling

Mer läsning

Annons