Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många övergivna sommarkatter i Gävle

Gefle katthem är överfullt med övergivna sommarkatter. – Vi får mellan fem och tio samtal varje dag om övergivna katter. Men vi har inte plats för fler, säger Svesse Svensson, ordförande för Gefle katthem.

Annons

19 katter bor just nu på Gefle katthem, trots att de egentligen bara kan ta emot 17, och ett 20-tal katter har placerats i jourhem.

– Vi har fått in ovanligt många katter, främst kattungar, efter sommaren. De hittas på loft, altaner och i lador, säger Svesse Svensson.

Katthemmet kan inte ta emot fler katter i dagsläget och ber dem som ringer att själva sätta in annonser med foto i tidningen och sätta upp lappar.

– Vi har annonserat ut de vuxna katterna eftersom vi behöver lite rotation på katthemmet. Det har ringt några intresserade.

Gefle katthem månar om att katterna placeras i bra hem, därför gör de hembesök hos köparen som får fylla i ett frågeformulär och ett adoptionskontrakt upprättas.

Vad ska man tänka på om man funderar på att skaffa katt?

– Man ska fråga sig: har jag tid, plats och råd att ha en katt? Veterinärbesök är dyra. Katter ska kastreras, id-märkas, vaccineras och avmaskas. Sedan kostar det med kattfoder och kattsand också. Det är ett livslångt åtagande, en katt kan bli 20 år gammal.

Mer läsning

Annons