Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många politiker känner sig maktlösa och vill hoppa av

/
  • Landstingspolitikerna tycker att tjänstemännen har tagit över besluten. Politikerna tycker att det är svårare att påverka och många har funderat på att hoppa av. Landstingsdirektör Svante Lönnbark krävde och fick större manöverutrymme och att politikerna inte skulle lägga sig i så mycket.
  • Centerns oppositionsråd Björn Brink är oroad över maktförskjutningen i landstinget.

Mer än var tredje landstingspolitiker I Gävleborg har det senaste året funderat på att hoppa av. Främsta skälet är att de känner sig maktlösa och saknar möjlighet att påverka. I stället har tjänstemännen tagit över. – Det har skett en maktförskjutning som är oroande, säger centerns oppositionsråd Björn Brink.

Annons

Landstingsfullmäktige är det högsta beslutande och därmed – åtminstone på pappret – mäktigaste organet i landstinget Gävleborg.

De 75 ledamöterna tar alla de avgörande och viktigaste frågorna om vad landstinget ska göras och hur det ska styras. Hur mycket landstingsskatt invånarna ska betala och hur pengarna ska fördelas till bland annat sjukvården.

Men en ny enkätstudie visar att politikerna som sitter i landstingsfullmäktige känner sig långt ifrån mäktiga. De upplever också att deras inflytande har minskat.

Mest makt anser de att landstingsrådet Ann-Margret Knapp, s, har tätt följt av landstingets chefer.

Och den största skillnaden jämfört med tidigare är att cheferna tycks ha ökat sin makt.

Jämfört med när samma undersökning gjordes för två år sedan är det fler politiker som tycker att tjänstemännen är inne och klampar på deras område. 69 procent svarar ja på det jämfört med 47 procent vid förra undersökningen.

Än mer anmärkningsvärt är kanske att hela 81 procent av politikerna upplever att deras roll bara är att godkänna det som tjänstemännen föreslår. Även det en ganska kraftig ökning jämfört med förra undersökningen.

Nära hälften tycker också att de beslut de tar inte följs.

Det finns flera möjliga förklaringar till varför politikerna upplever att de tappat makt.

En är att landstingsdirektören Svante Lönnbark när han tillträdde som landstingsdirektör krävde att få ett större manöverutrymme den första tiden och att politikerna inte skulle lägga sig i för mycket. Ett utrymme som han också fick och som politikerna kanske inte tagit tillbaka.

En annan att det är väldigt jämnt mellan de politiska blocken i landstingsfullmäktige – det skiljer bara en röst. Kritikerna menar att det bidragit till att fler beslut fattas på tjänstemannanivå eller i nämnder och att färre kommer upp i fullmäktige.

– Majoriteten vill inte ha upp så många frågor dit eftersom man riskerar att förlora, säger centerns Björn Brink.

Känslan av maktlöshet leder i alla fall till att många politiker tycker att det de gör är meningslöst.

Så många som 35 procent har det senaste året funderat på att lämna sina politiska uppdrag. De allra flesta av dem för att de tycker att det är svårt att påverka de beslut som tas eller att de i praktiken tas någon annanstans.

Landstingsfullmäktiges ordförande Björn Forsling, s, vill inte närmare kommentera enkäten eftersom han inte hunnit studera den närmare. Han säger dock att man nu ska analysera resultaten och se om man kan göra något för att stärka politikerna.

Mer läsning

Annons