Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många satsningar – trots sämre tider

/
  • vill storsatsa. Den rödgröna majoriteten i Gävle kommun vill trots de osäkra tiderna fullfölja de stora satsningarna på Stortorget, kollektivtrafiken och förskolan nästa år. Per Johansson, s, Roger Persson, mp, och Björn Öberg, v, och Carina Blank, s.

Gävle kommun gör stora satsningar i sin budget för nästa år, trots den stundande lågkonjunkturen.


Satsningarna på Stortorget, stadsbussarna och förskolan fullföljs, men socialtjänsten får inga extra pengar för att få bukt med sitt underskott.

Annons

Den rödgröna majoriteten i Gävle kommun presenterade sina ekonomiska mål och ramar inför kommande år redan i somras. När den mer konkreta budgeten för 2009 har arbetats fram finns alla de stora satsningarna kvar, trots den rådande finanskrisen.

– Vi har ännu inte sett så mycket av den finansoro som det är så mycket diskussion om, men det känns jättebra att vi har stora marginaler tack vare bra resultat de senaste åren. Vi vill inte heller spä på den negativa utvecklingen som är just nu, säger kommunalråd Carina Blank, s.

Hon konstaterar dock att marginalerna kanske inte blir lika stora de kommande åren.

– Om vi hade lagt ut allt överskott under tidigare år på verksamheterna hade vi suttit med ett sparpaket i dag, men nu kan vi i stället lägga till 150 miljoner jämfört med förra året, säger Carina Blank.

På tisdag i nästa vecka presenterar hon och de tre andra kommunalråden sin budget för kommunstyrelsen.

Budgeten innehåller bland annat 55 miljoner kronor till bygget av nya Stortorget och Nygatan och 5 miljoner kronor för att starta en ny så kallad stombusslinje; linje 4 mellan Hagaström och Hemlingby köpcentrum.

En annan stor satsning är 11,2 miljoner kronor för att minska barngrupperna i förskolan. Där har mycket pengar satsats sedan valet 2006, men än så länge har inte barngrupperna minskat så mycket som politikerna vill.

I övrigt pekar kommunalråden på att 83 procent av pengarna i budgeten går till verksamhetsområdena skola, vård och omsorg.

– Det är fortfarande väldigt prioriterat, men samtidigt behövs utrymme för satsningar. Det är en förutsättning för Gävles utveckling, säger Roger Persson, mp.

Exempel på det är Kompetensstegen och Lärarlyftet som är två andra projekt som ska fullföljas. Nya idrottshallar, utveckling av båtlivet och utveckling av hamnen är andra saker majoriteten vill satsa på, men där finns inga pengar avsatta än.

Prognosen för socialnämnden pekar på ett underskott på 18 miljoner kronor i år. Trots det får nämnden ”bara” 7,3 miljoner kronor i utökat kommunbidrag nästa år. Man vill låta nämnden göra klart sitt stora omstruktureringsarbete innan mer pengar skjuts till.

– Det är inget självändamål att ge pengar till socialtjänsten. Målsättningen är att det ska vara så lite människor som möjligt som söker sig dit, säger Carina Blank.

Mer läsning

Annons