Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många småföretagare fifflar med fakturor

Många småföretag fifflar med fakturor och metoderna att dölja privata inköp blir alltmer avancerade. Det visar en granskning som Skatteverket har gjort över hela landet.

Annons

I Skatteverkets mittregion som omfattar Gävleborg och ytterligare tre län granskades räkenskaperna i 85 fåmansföretag. Drygt hälften ledde till polisanmälningar för misstänkta brott.

– Det betyder inte att hälften av alla småföretag fuskar, betonar Ulrika Åhrman, informationsansvarig för Skatteverket i Gävleborgs län.

De som specialgranskats har redan fått ögonen på sig. Det har ofta varit något, kanske i momsredovisningen, som gjort att Skatteverkets handläggare blivit misstänksamma.

I hela landet granskades 660 företag med fokus på så kallad omfakturering. Det handlar om inköp som i själva verket gällt något helt annat än vad som stått på fakturan.

Ett exempel är en hemmabioanläggning som en företagare köpt för privat bruk men som på fakturan beskrivits som en lastbil. I andra fall har exklusiva herrkläder beskrivits som arbetskläder och en husvagn har blivit "redskapsbod" på fakturan.

På det här viset har företagarna dels sänkt företagets beskattningsbara vinst, dels kunnat fuska bort momsen.

I hela landet har 660 företag granskats. I snitt har det lett till upptaxeringar med 120 000 kronor per granskat företag.

– Det kan vara lättare att fuska i företag som man driver själv än vad det kan vara i större företag där fler personer är inblandade, säger Ulrika Åhrman.

Mer läsning

Annons