Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många struntar i avspärrningen

/

Trafiken på de avstängda gatorna i centrum har minskat under trafikantveckan. Men många bilister smiter förbi de uppsatta förbudsskyltarna, visar den trafikräkning som tekniska kontoret gjorde ihop med NTF på fredagsförmiddagen.

Annons

Mellan klockan åtta och nio i förmiddags stod personer från tekniska kontoret och NTF Gävleborg ute i centrum och räknade bilar på de tre avstängda gatorna Nygatan, Norra Kungsgatan och Norra Rådmansgatan.

På den avstängda Nygatan åkte 148 fordon under den aktuella timmen. 93 av dessa, alltså 63 procent, var smittrafik. Resterande var buss, taxi eller fordon med ärende längs med sträckan.

På Norra Kungsgatan passerade 132 fordon avstängningarna. Av dessa var 79 stycken (60 procent) smittrafik. Samma siffror för Norra Rådmansgatan var 125 passerande fordon och 82 stycken (66 procent) smittrafik.

I eftermiddag klockan 15-17 genomförs en ny trafikräkning.

De automatiska mätare av trafikflödet som tekniska kontoret har haft igång hela veckan visar att den totala trafiken på Nygatan har minskat med 72 procent. På Norra Kungsgatan och Norra Rådmansgatan har trafiken minskat med 50 procent.

Enligt den tre timmar långa undersökning som gjordes i måndags förmiddag minskade trafikflödet på Norra Kungsgatan från 1 841 till 585 bilar. Bullernivån visade 1,4 decibels sänkning vilket innebär en tredjedel mindre buller än normalt.

Under nästa vecka ska resultaten av trafikavstängningarna analyseras.

Mer läsning

Annons