Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många vill odla i stan

/
  • Amirah Abumterak och hennes son Dominic är glada att kunna odla sin egen mat – trots att det bor i en lägenhet på Öster.

Att intresset för att odla i staden ökar är något som Gavlegårdarna har tagit fasta på. Under sommaren odlar ett 100-tal av deras hyresgäster i pallkrage.
– Vi vill kunna erbjuda något extra – inte bara lägenheter, säger Lasse Nivér, kommunikatör på Gavlegårdarna.

Annons

Det gror och spirar just nu i Gavlegårdarnas bostadsområden runt om i staden. Ett 100-tal hyresgäster har fått möjligheten att prova på att odla i stadsmiljö.

– Våra årliga kundundersökningar visar att våra hyresgäster efterfrågar trevligare utemiljöer. Vi vill också försöka skapa sociala mötesplatser, säger Lasse Nivér.

Idén kom i höstas när Gavlegårdarnas trädgårdsingenjör, Michael Bergman, besökte den nedlagda Läkerolfabriken som Gavlegårdarna ska omvandla till bostäder.

Där hittade han en massa kvarlämnade pallkragar och bestämde sig för att återvinna dem till något kul. Gavlegårdarna gick ut med en intresseanmälan och gensvaret blev större än väntat.

– De 100 pallkragarna gick åt direkt och det blev en lång reservlista, berättar Lasse Nivér.

Amirah Abumterak som bor på Öster är en av dem som fått chansen att prova på.

– Jag hade riktigt tur! Jag började i går och ska odla mest kryddor, säger hon och visar upp mynta, rosmarin och en tomatplanta.

Än så länge är hon själv med sin pallkrage på Öster, till skillnad från till exempel Andersberg där tio hyresgäster odlar i pallkragar sida vid sida, på allmänna ytor i närheten av bostaden.

– Det hade varit kul om det var så här också. Då hade man fått träffa fler grannar, säger hon.

Den physalis hon fått av Gavlegårdarna har hon inte vågat sätta ut än på grund av rädsla för skadegörelse, vilket de haft problem med i Andersberg.

– Vill någon som går förbi här ta en tomat så är det helt okej – bara de inte rycker upp hela plantan!

Projektet är helt kostnadsfritt för odlarna. De får förutom pallkrage också jord, en fröpåse och en förodlad planta. Jorden kommer från gävlebornas gemensamma kompostering.

I Facebookgruppen Odla med Gavlegårdarna kan odlarna i de olika stadsdelarna diskutera och dela erfarenheter. Gavlegårdarna har också skapat en blogg där man kan följa hur det går.

Till hösten ska projektet utvärderas och förhoppningen är att kunna utöka möjligheterna till odling i bostadsområdena.

Det håller Amirah Abumterak tummarna för.

– Jag vet att det finns många i Gävle som vill odla men som inte har någon trädgård att odla i. Då är det här perfekt.

Mer läsning

Annons