Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många vill vara med när fotomaran drar igång

Starten för Gävle fotomaraton gick klockan elva i går förmiddag och den avslutas klockan elva i dag.
Under 24 timmar ska varje deltagare ta sex bilder på sex olika teman.
Några av de bästa bilderna kommer att tas med i Gävles ansökan om att få bli kulturhuvudstad 2014.

Annons

Det var frilansfotografen Mats Åstrand, som tillsammans med kulturhuvudstadsprojektet Gävle 2014, kom på den annorlunda tävlingsformen, och han var mycket nöjd med anslutningen av entusiastiska fotointresserade.

– Allt som allt är det ett hundratal personer som anmält sig och nu är ute och fotograferar, jättekul att det blev så många, sa han på lördagen.

Kulturhuvudstadsprojektet sponsrade anmälningsavgiften för de som anmälde sig antingen per mejl eller direkt på Stortorget på lördagsförmiddagen. Det var först då fick man veta vilka tema som gäller.

Sex områden

De sex områdena är vatten, former, färg, kontrast, kultur och spår.

– Bra och vida teman, tyckte Maja Syri, ivrig amatörfotograf.

– Jag har redan litet funderingar på vad det skulle kunna bli. I kväll ska jag gå på Boulognerfesten och där kan det säkert bli några bilder på nåt tema! skrattade hon.

Utmaning

Fotointresserade paret Frank Jonsson och Kristina Bäck hade också anmält sig.

– Det är roligt med utmaningar, sa Frank och konstaterade att de två skulle fundera över en fika vilka motiven skulle bli. Kristina har bra fotoblick, jag har mer snöat in på det tekniska med fotografering.

– Kanske en vattenbild i natt, sa han fundersamt.

När alla bilder skickats in är det dags för juryn att försöka hitta tre pristagare. I juryn sitter förutom Mats Åstrand även Catharina Sandström, fotograf på Arbetarbladet, Carl Blom, Jesper Weiåker och Mikael Darmell från kulturhuvudstads-projektet.

De tre personer som vinner får presentkort i pris och dessutom kommer några av de bästa bilderna att tas med i Gävles ansökan om att få bli europeisk kulturhuvudstad 2014.

Mer läsning

Annons