Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många ville höra om länets fördelar

/
  • Drygt 200 företagare lyssnade på en landshövding, en minister och en vd på möte i Läkerol Arena.
  • ”Regeringen är väl rustad att klara lågkonjunkturen”, sa äldre- och folkhälsoministern Maria Larsson (KD) inför  200 företagare i Gävle.
  • ”Det duger inte att energiföretagen får ha produktion och försäljning i samma hus”, sa Christer Simrén, vd i Korsnäs, som vill ha en bättre fungerande elmarknad.

När konjunkturen vänder uppåt igen behöver företagen all arbetskraft som man nu gör sig av med och mer därtill.


Det var ett av landshövdingen Barbro Holmbergs budskap när hon på måndagskvällen talade inför drygt 200 företagare i Läkerol Arena i Gävle.

Annons

Globaliseringens utmaningar var temat för mötet som ordnades av organisationen Svenskt Näringsliv.

– Det värsta är om människorna som förlorar sina jobb försvinner från länet, sa Barbro Holmberg som i stället lyfte fram fördelarna och möjligheterna med Gävleborg trots att länet i dag har landets högsta arbetslöshet.

Hon pekade på att länet har ett dynamiskt näringsliv som är bra på att ta vara på nya idéer, bra samarbete mellan näringsliv och kommuner, storslagen natur och brett kulturutbud.

– Vi måste marknadsföra länet i Sverige och internationellt och övertyga om att det är bättre att bo i Hofors och Gävle än i Marseille och Venedig, sade Barbro Holmberg.

På mötet talade också äldre- och folkhälsoministern Maria Larsson (KD), Korsnäs vd Christer Simrén och Sveriges Byggindustriers vd Bo Antoni.

Maria Larsson menade att den nya lagen om fritt val inom vård och omsorg ger nya möjligheter för kvinnligt företagande samtidigt som äldre som är missnöjda med hemtjänsten kan byta vårdgivare.

Christer Simrén berättade om Korsnäs investeringar för att minska utsläpp och energiförbrukning.

Han efterlyste också insatser från regeringens sida för att få en bättre fungerande elmarknad.

– Prismekanismen fungerar inte i dag. Utbudet på marknaden bestäms av några få oligopolföretag. Det duger inte att energiföretagen får ha produktion och försäljning i samma hus, i vissa fall i samma korridor, sa Christer Simrén.

Mer läsning

Annons