Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många ville veta mer om VA-projektet på Norrlandet – "Det är bara att gilla läget"

/
  • Lena Blad, teknik- och utvecklingschef på Gästrike Vatten, fick många frågor om VA-projektet.

Snart får de första hushållen ansluta sig till det nya vatten- och avloppsnätet som byggs ut på Norrlandet.
– Om vi hade fått välja hade vi hoppat av. Men nu är det bara att gilla läget, säger Ulf Holmberg, en av stugägarna som på lördagen samlades i Lilla Gasklockan i Gävle för att få information och ställa frågor till kommunala företrädare och entreprenörer.

Annons

Det var Gästrike Vatten och föreningen Norrlandet.se som ordnat mässan.

Ulf Holmberg var där tillsammans med hustrun Anita och grannen Gerd Leime. De brukar vistas i sina stugor vid Engesberg från vår till höst.

– I dag har vi bra vatten, säger de och låter förstå att de tillhör dem som i dagsläget inte tycker sig ha nytta av de nya ledningarna.

Men för andra är vattenkvalitén sämre och flera kan inte dricka sitt vatten. Många avlopp är också bristfälliga. Det nya nätet ger både bra kvalitet och bättre miljö.

Det var bakgrunden när det stora vatten- och avloppsprojektet inleddes för två år sedan.

Efter stormiga möten och protester mot höga anslutningsavgifter blev det en lösning som bland annat innebär att de som bor på Norrlandet får betala samma taxa som i övriga delar av kommunen. En teknik som har använts för det nya va-nätet vid Söderhamnskusten sänkte kostnaderna.

Men alla måste med.

Projektet innebär att cirka 850 fastigheter ansluts till det kommunala va-nätet. De första, cirka 350 hushåll kring Bönan och Engesberg, kopplas in i april. Nästa år blir det dags för de som har stugor i Utvalnäs, Harkskär och Engeltofta.

– Ett jättebra initiativ, säger Anders Franck, aktiv i föreningen Norrlandet.se, om mässan.

Under första timmen kom cirka 150 personer som fick träffa bland annat entreprenörer och höra sig för om hjälp med grävarbeten. Varje stugägare får själva ordna grävningen på tomten.

Ulf och Anita Holmberg fick inget klart besked men räknar med att det för deras del kan röra sig om cirka 50 000 kronor. Detta utöver anslutningsavgiften.

– Det blir en stor kostnad, konstaterar de.

De var dock nöjda med att få kontakt med entreprenörer som kan komma ut till stugan och titta.

Läs också: Så byggs VA-nätet ut på Norrlandet.

Lena Blad, chef för teknik och utveckling på Gästrike Vatten, hoppas att mässan är till nytta.

Hon fick många praktiska frågor, bland annat vad som gäller för fakturorna.

– När vi är klara i april skickas fakturan ut, säger hon.

Fakturan skickas även om stugägaren inte hunnit gräva på den egna tomten. Hon uppmanar dock de som till exempel är i färd med att sälja stugan eller av andra skäl har svårt att få fram pengar, att kontakta Gästrike Vatten för enskilda samtal.

Anslutningsavgifterna varierar mellan 80 000 och 400 000 kronor, främst beroende på hur stor tomt man har. De flesta får betala 150 000–200 000 kronor.

– Det här är största va-projektet i Sverige. Efter er står flera etablerade bostadsområden i kö för VA. Ni är de stora vinnarna, sa kommunalrådet Inger Källgren Sawela till de som samlats i Gasklockan.

Gästrike Vatten är huvudman för vatten och avlopp i Gävle, Hofors, Ockelbo och Älvkarleby som äger bolaget gemensamt.

Läs också: Naturreserverat när VA-nätet kopplas på.

Läs också: Invigningen av VA-projektet ¨på Norrlandet.

Mer läsning

Annons