Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mängden felsorterade matsopor har fördubblats

/

Mängden komposterbart avfall i hushållsoporna har nästan fördubblats sedan förra året i Gästrikland.

– Många är kanske bekväma, glömmer att hämta nya kompostpåsar eller tycker att påsarna fungerar dåligt, säger Mirja Törnquist, miljö- och avfallshandläggare på Gästrike Återvinnare.

Annons

1 200 kilo sopor från Gästrikland och Älvkarleby har granskats. Förra året slängdes ungefär elva procent komposterbart avfall i hushållssoporna, i år har mängden fördubblats. Vid Gästrike Återvinnares plockanalys visade sig 20 procent av soporna vara komposterbar.

– En orsak kan vara att vi sorterat ut annorlunda än vid tidigare analyser och att det handlar om en mätteknisk historia. I år var det första gången som vi själva höll i mätningen, förut har vi anlitat ett annat företag. Det kan vara en bedömningsfråga och att mer har gått till brännbart tidigare, säger Mirja Törnquist, miljö- och avfallshandläggare.

Redan 2004 började Gästrike Återvinnare införa komposterbar sophantering I Gästrikland. I början av 2008 var det infört i hela regionen.

– Det kan också bero på att intresset har avtagit, man är inte lika noggrann längre. När vi ställde om till kompostering i regionen var vi ganska aktiva och var ute och informerade mycket.

En del tycker kanske att påsarna fungerar dåligt, glömmer att hämta nya kompostpåsar och blir bekväm och slänger maten i vanliga soporna.

– Är det påsarna? Ja, då får vi titta på om det finns några förändringar vi behöver göra där. Vi behöver nog också vara mer aktiva för att få människor att tänka mer på kompostering, säger Mirja Törnquist.

Hon betonar hur viktigt det är att kompostera.

– Dels vill vi kunna återföra näringsämnena till jordbruk i stället för att bränna upp näringen, dels är det dyrare att bränna sopor än att återvinna. De brännbara soporna skickas till Sundsvall och Borlänge. Om alltfler slänger matavfall i hushållssoporna kan det leda till dyrare sopavgifter.

 

Mer läsning

Annons