Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marcus föräldrar ska jobba mot våldet

/
  • Ewa-Britt och Oddvar Gabrielsen är nya i styrelsen för RAV - Riksorganisationen för anhöriga till våldsdödade.
  • RAV:s symbol är en hand som läggs över en knuten näve. Det ska symbolisera syftet att förhindra våld.

Oddvar och Ewa-Britt Gabrielsen fortsätter att engagera sig mot våldet i samhället. Nu går de med i styrelsen för RAV - riksorganisationen för anhöriga till våldsdödade, tillsammans med bland andra Englas mamma Carina Höglund. – Tillsammans kan man få mer gehör för vad man vill säga, säger Oddvar Gabrielsen.

Annons

Det är nu lite drygt fyra år sedan paret Gabrielsens son Marcus misshandlades till döds av tre unga män på Kungsgatan i Stockholm. Gävleborna Ewa-Britt och Oddvar bestämde sig tidigt för att de inte skulle tiga och stänga in sig i sig själva med sin sorg. Bland annat åker de regelbundet ut på skolor och berättar om Marcus liv och vilka fruktansvärda skador sparkar och slag kan orsaka.

– Ibland kan det vara så jobbigt att berätta att man är helt slut efteråt. Men det värt det om man bara kan få någon att tänka till och förstå vad vi sagt, säger Ewa-Britt Gabrielsen.

Marcus egna ord om att tänka positivt och lägga sin energi på viktiga saker har också gett dem båda ork och kraft.

När företrädare för organisationen RAV ringde upp Oddvar Gabrielsen i början av juni för att de behövde en manlig ledamot i sin nya styrelse var han ändå tveksam. Dels på grund av sin sviktande hälsa, men också för att han insåg att det skulle bli mycket jobb.

– Jag kände att jag inte orkade. Men då kom vi fram till att vi båda kunde ställa upp som suppleanter. Vi vill ju fortsätta att kämpa ihop, säger Oddvar och tittar på Ewa-Britt.

I den ideella organisationen RAV ska de båda jobba med att vara medmänskligt stöd till anhöriga och andra närstående till våldsdödade, men de ska även försöka påverka politiker och andra beslutsfattare att förbättra villkoren för anhöriga. Det kan till exempel handla om att förändra lagstiftningen kring skadestånd eller verka för bättre stöd i samband med rättegångar.

RAV har funnits sedan 1996, men har mest fört en dold tillvaro. För närvarande har den bara 17 medlemmar, men tanken är nu att den ska växa med hjälp av sin nya styrelse som förutom paret Gabrielsen bland annat består av Engla Höglunds mamma Carina Höglund och Roland Jagnestig, morfar till de två barn som mördades i Arboga förra året.

– Vi ska göra det vi orkar och kan. Bland annat ska vi värva medlemmar och fortsätta åka runt på skolor, säger Ewa Britt Gabrielsen.

Medlemmar och andra som är anhöriga eller närstående till någon som blivit utsatt för ett allvarligt våldsbrott ska även kunna ringa för att få stöd och till exempel juridisk hjälp. Studiecirklar, en anhörighelg och ett barnkollo är andra aktiviteter som den pånyttfödda organisationen planerar.

– Det är värdefullt att prata med andra som talar samma språk. Man kan inte ge råd om hur man sörjer, men säga att så här blev det för oss, säger Ewa-Britt Gabrielsen.

Mer läsning

Annons