Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mårdhund siktad i Hille?

/

Allt fler tror sig ha sett mårdhundar i länet.

Senast på en åker i Hille.

Och nu utbildas fler spårare för att man ska kunna kontrollera alla tipsen.

Annons

Så vitt man vet finns det inga mårdhundar i Gävleborg. Det asiatiska pälsdjuret – som man helst inte vill ha in i den svenska faunan – har hittills bara säkert observerats i Norrbotten och norra Västerbotten.

Hille och Norrlandet

Men det hindrar inte att det titt som tätt kommer in tips från folk som tror sig ha sett mårdhundar här.

Senaste tiden har det kommit in observationer från Ljusdal, Norrlandet och Hille. Och antalet ökar. Såpass att Jägareförbundet, som ansvarar för att kolla upp tipsen, måste utbilda fler som kan följa upp dem.

Hittills har det dock varit falskt alarm.

– Oftast är det en grävling eller en utter. Den som sågs i Hille tror jag är en felfärgad räv, säger jaktvårdskonsulenten Kalle Johansson från Jägareförbundet.

De spår som hittades på åkern i Hille var rävspår och det faktum att hunden som jagade den misstänkta mårdhunden inte kom ikapp talar för att det var något annat djur.

Ganska långsamma

– Mårdhundar är inte särskilt snabba. Även en människa kan springa ikapp dem om man bara snabbar sig lite, förklarar Kalle Johansson.

Det hetaste tipset hittills – och det man ännu inte kunnat avfärda – kom för drygt ett år sedan från en ö i närheten av Limön utanför Gävle. Jägare hade sett konstiga spår i sandbankarna och kameror sattes ut men någon mårdhund lyckades man aldrig fånga på bild.

– Vi vet fortfarande inte vad det var. Det är lite obehagligt, säger Kalle Johansson.

Anledningen till att man vill stoppa mårdhunden är att den anses kunna skapa stor skada på djurlivet, framför allt fåglar och groddjur.

Den sprider även sjukdomar som rabies och den fruktade parasiten dvärgbandmask.

Mer läsning

Annons