Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maria tar över i ringen

/
  • Maria Berglund-Johansson har utsetts till boxningklubben Falkens första ordförande.

Efter 87 år är det dags för en kvinna att styra boxningsklubben BK Falken. 29-åriga Maria Berglund-Johansson tar över efter Leo Vainonen, som varit ordförande i närmare ett kvarts sekel.

Annons

Vi träffas på biblioteket och Maria Berglund-Johansson är mellan föreläsningar. Dagen innan började hon på fritidspedagog- och grundlärarutbildningen på högskolan i Gävle.

– Det verkar bra, säger hon. Det är mycket inriktat på beteendevetenskap och integration, fokus på att det måste fungera i dag mellan så många olika ungdomar. Så arbetar vi ju i klubben också.

Klubben är BK Falken som hon nu styr. Med järnhand?

– Nja. det känns jätte­roligt. Det är ett generationsskifte, inget konstigt i dag med en kvinna men på 1970-talet hade det varit en sensation.

Hon skrattar så de blonda, välgjorda dreadsen hoppar, säger sedan att det viktigaste nu är att locka folk till klubben, att få fler intresserade att gå från träningsformen boxning till sporten boxning.

– Och så se helheten med klubben, se de nya som kommer och samtidigt locka kvar de gamla.

Att boxas och att lära och leda ungdomar har alltid varit hennes främsta sysselsättning, inte bara i Sverige utan också på Malta och i England. Nu är hon ”bara” ungdomstränare, tillsammans med Louise Pernestål, i BK Falken.

Måste man välja, boxas själv eller vara tränare?

– Nej, men ska man satsa måste man fokusera, lägga tiden på sig själv och välja om man ska boxas i Sverige eller utomlands.

Själv skolades hon i USA och Australien. Innan dess började hon med boxningen när hon var 19, först som en träningsform på gym – ”boxer size” – men...

–... jag ville sluta slå i luften, tyckte att tekniken var roligast och ville slå på riktigt.

Hon kom till BK Falken och var fast på en gång.

Vad var det med boxningen?

– Att våga göra nåt man är obekväm med. Man utvecklas hela tiden och lär känna sig själv. Att möta en annan människa som är där på samma villkor. Ojämna matcher är inga roliga matcher, då kan domaren, eller tränaren kasta in handduken och stoppa matchen.

För, säger hon, även om man är motståndare i ringen är man vänner sedan. Inte sällan möter hon på klubben de ungdomar som behöver släppa ut energi, de som kommer och slår av sig lite grand och blir som en annan människa. Och i Stockholm, berättar hon, finns både hennes vän Åsa Sandell som kör rehabträning i ringen och en grupp gamla boxare 60+ som träffas och boxas.

Boxningen handlar om att vara både uthållig och explosiv, i andra sporter ofta antingen eller, här måste man hitta kombinationen. Viktigt är konditionen, koordinationen, tekniken, styrkan – men framför allt tajmingen.

– Att slå på varann är inte grejen, säger Maria Berglund-Johansson. Man vill inte skada nån, man vill plocka poäng. Man kan jämföra med fäktning. Du måste veta när du ska gå ut och plocka poäng och gå tillbaka in igen. Du måste alltid veta var du är mentalt i förhållande till din egen kropp.

En gång har hon ändå knockat en motståndare:

– Det var på teknisk knockout, jag visste knappt om det förrän det hände.

Har du själv blivit knockad?

– Bara på träning. Sen har man blött näsblod och så med det är inte jättefarligt.

Men vad säger du om faran med boxning, Frida Wallberg som knockades så brutalt att hon fick en hjärnblödning?

– Det är tråkigt, men det finns skador i alla sporter. Och med hennes träningsupplägg och dieter...det finns mycket folk inte vet.

Tycker du att man ska tillåta proffsboxning i Sverige?

– Varför inte, vi har ju redan MMA och UFC. Boxning är inte farligare. Domarna bryter oftare i boxning. Som tränare släpper du inte upp en boxare som inte är tillräckligt fysiskt stark eller mogen uppgiften. Du är mån om din boxare!

Som tränare tittar hon hos nybörjarna på vilken attityd de har till sporten, om de kommer i tid och om de sköter mat och sömn. De som passar bra ihop eller kompletterar varandra och är lika starka får träna mot varandra.

– Det gäller att hitta en bra nivå så båda utvecklas.

När hon inte pluggar eller är på boxningsklubben reser hon gärna, alltid till nya ställen, eller går ut i skogen:

– Enda stället där jag inte har folk runt omkring mig. Det lyfter perspektivet och får mig att reflektera.

Den 3 oktober väntar ”Fight Night” på Söders Källa

– Då vill vi verkligen visa upp våra egna, duktiga boxare, säger Maria Berglund-Johansson.

Mer läsning

Annons