Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marinfesten i Gävle gynnar småföretag

/
  • 150–200 jobb. ”Vi har räknat ut att Gävle Marinfestival skapar 150–200 arbetstillfällen, och det är lokala arbetstillfällen mestadels i det lokala näringslivet”, säger Anna Östman, informationschef i Gävle kommun.  Foto: Håkan Selén

Gävle Marinfestival sysselsätter omkring 200 personer i helgen. Det är i huvudsak korta tillfälliga jobb hos lokala företag.

Men även ett 30-tal kommunanställda arbetar med festivalen, varav en på heltid under ett helt år.

Annons

Uträkningen av hur mycket jobb Marinfestivalen skapar kommer från Gävle kommuns informationschef Anna Östman.

I går kallade hon till presskonferens för att lyfta fram de positiva effekterna av festen, som fler arbetstillfällen för de lokala företagen.

Puben Cheers på söder i Gävle är ett av de lokala företag som hoppas tjäna pengar på festivalen. De ansvarar för all mat- och alkoholservering på festivalområdet.

Om folk strömmar till och handlar kan de under tre dagar få en omsättning som motsvarar omsättningen under en hel månad på Cheers.

– Det beror naturligtvis på hur mycket folk äter och dricker, men vi räknar med bra omsättning, det är därför vi är här, säger Peter Hedlund, en av del-ägarna i Cheers, som förutom sina fyra anställda tar in drygt 60 personer extra under festivaldagarna.

För Gävleföretaget Tält & Fest, med fyra anställda, är Marinfestivalen ett stort jobb.

– Vi har tolv man här som monterar tält här. Vi anställer fler timanställda för en dryg veckas arbete, säger Peter Jansson, från Tält & Fest.

Arbetarbladet skrev i‑går om att Marinfestivalen kostar skattebetalarna minst 1,9 miljoner kronor. Det gäller kommunbidraget som kommunstyrelsen har beviljat.

Där ingår inte de lönekostnader för kommunens anställda som arbetar med festivalen.

Örjan Ohlström, tidigare socialchef i Gävle kommun, arbetar sedan ett år tillbaka heltid som kapten för Marinfestivalen. Han har en månadslön på 54‑800 kronor, vilket innebär ungefär drygt 650‑000 kronor på ett år.

Förutom de lokala näringsidkarna och ett 30-tal kommunanställda skapar festivalen även arbete åt ett antal personer som avlönas från annat håll än Gävle kommun, exempelvis de feriearbetare som får jobb via arbetsmarknadsenheten.

Mer läsning

Annons