Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maritha är för sjuk för heltidsjobb

/
  • Riskerar bli  helt sjukskriven. ”Om jag går upp på heltid är risken stor att jag blir helt sjukskriven igen”, säger Maritha Lutti om valen som hon står inför sedan Försäkringskassan dragit in sjukersättningen.

Hon orkar jobba halvtid men inte mer. Sedan blir värken övermäktig.
Men Försäkringskassan drog in sjukersättningen eftersom hon anses klara av att jobba heltid om hon får något annat ”normalt förekommande arbete på arbetsmarknaden”.
– Det är tur att vi har två inkomster i familjen. Annars hade jag inte klarat mig, säger Maritha Lutti, en av dem som drabbats av Försäkringskassans allt stramare tillämpning av sjukförsäkringen.

Annons

Maritha Lutti är ombudsman på LO och har sin arbetsplats i Gävle. I tjänsten ingår att resa hundratals dagar om året och gå och stå ibland timmar i sträck.

När hon drabbades av artros i båda knäna och ständig smärta i fötterna tvingades hon sjukskriva sig.

Hon kan inte jobba mer än halvtid trots att arbetsgivaren anpassat hennes arbetssituation så att hon slipper långa bilresor, slipper gå mer än ett par tusen steg om dagen och i stället kan sitta större delen av arbetstiden.

En specialistläkare intygade att ”om man tvingar henne att arbeta heltid befaras att smärtorna eskalerar till en nivå som gör att hon måste vara heltidssjukskriven”.

Men Försäkringskassan hänvisade till sin försäkringsläkare som tittat i papperen och kommit fram till att Maritha Lutti har ”full arbetsförmåga” i ett stillasittande jobb. ”Sådana arbeten är normalt förekommande på arbetsmarknaden”, menade Försäkringskassan och drog in ersättningen.

Maritha Lutti överklagade till länsrätten som medgav att hon har ”allvarliga svårigheter att förflytta sig”. Men enligt länsrätten är hennes arbetsförmåga ändå inte nedsatt med minst 25 procent, inte ens i jobbet som ombudsman.

– Ska jag tvingas säga upp mig? undrar Maritha Lutti som tror att hennes chanser att få de jobb som Försäkringskassan hänvisar till, är i det närmaste obefintliga.

Hon satt själv som ordförande i en av de socialförsäkringsnämnder som avskaffades 2007. Där satt lekmän som hade insyn i försäkringskassornas verksamhet.

– Då togs alltid besluten utifrån de försäkrades bästa. Jag kan inte tycka att man gjort så i det här fallet, säger hon.

Med hjälp av facket ska hon försöka överklaga länsrättens beslut. Om hon inte lyckas få rätt står hon inför valen att säga upp sig och leva på a-kassa, nöja sig med halvtidslönen eller försöka jobba heltid som ombudsman.

– Om jag går upp på heltid är risken stor att jag blir helt sjukskriven igen, säger hon.

– Sjukförsäkringen borde skydda de mest utsatta och ge inkomsttrygghet. Sjukdomar rår man inte på, menar Maritha Lutti som tror att allt fler hamnar i en liknande situation som hon har gjort.

Mer läsning

Annons