Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Markbyggarna fick inte konkurrera om Skogskyrkogården

Markbyggarna i Gävle, som utför markarbeten åt Gävle kommuns förvaltningar och bolag, var med och bjöd i anbudstävlingen om skötseln av delar av Skogskyrkogården i Gävle.

Annons

– Sen meddelade jag att vi skulle dra oss ur om vi skulle komma på fråga, säger Börje Löf, chef för Markbyggarna.

Han insåg att uppdraget skulle bli så pass stort att den kommunala förvaltningen inte hade rätt att vara med och konkurrera med privata entreprenörer.

Arbetarbladet berättade i tisdagens tidning att Rönngrens Mark & Trädgård i Gävle vann anbudstävlingen. Markbyggarna var en av de andra två budgivarna.

Från årsskiftet är det inte tillåtet för kommuner, landsting eller statliga myndigheter att sälja varor och tjänster om det sker på ett sätt som begränsar konkurrensen. Konkurrensverket kan nu gå till domstol om man anser att till exempel kommuner bryter mot lagen.

Börje Löf medger att den nya lagstiftningen spelade in när det gällde anbudstävlingen om kyrkogårdsskötseln.

– Vi konkurrerar inte på marknaden. Men ibland kan till exempel en bostadsrättsförening ringa upp och be oss hjälpa till med något mindre jobb.

– Det händer även rätt ofta att Gävles många markentreprenörer vill ha hjälp med vissa småarbeten eller material från oss. Kan vi hjälpa till så samarbetar vi förstås och försöker lösa problem tillsammans, säger han.

Mer läsning

Annons