Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Markvärmen igång på Stortorget

Stortorgets nya markvärme testades för första gången i går. Men det kan dröja någon vecka innan torget är fritt från snö och isfläckar.

– Det är inte så höga temperatur i systemet, säger Greger Berglund, projektledare på Gävle energi.

Annons

Totalt 57 kilometer markvärme ska läggas under Stortorget och Nygatan. Hittills är tre fjärdedelar färdigt, och på fredagen premiärkördes systemet för första gången.

Vid 16-tiden på eftermiddagen fungerade systemet, om än med luft ledningarna, och spred värme på torget. Värmen till systemet kommer från fjärrvärme från Gävle energi.

Förutom att förhindra halkolyckor innebär markvärmen även att entreprenören kan fortsätta med stensättningen trots vinterkylan. Men Greger Berglund vågar inte lova att Stortorget är snöfritt före nyår.

– Systemet är anpassat för att ta snön när den kommer, tina små mängder, då blir det aldrig snöhögar eller isfläckar. Vi skickar ut 40-gradigt vatten på Stortorget när snön ska smälta. När det inte är snö håller det lägre temperatur, säger han.

Under december har delar av Stortorget öppnats. Den inhägnade ytan kommer successivt att minska allteftersom arbetet fortskrider.

På Nygatan pågår läggning av markvärme och asfaltering mellan Norra Kungsgatan och Norra Stapeltorgsgatan. Under vintern ska Nygatan stensättas.

I juli 2010 ska det nya Stortorget vara klart.

Mer läsning

Annons