Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Massa till Grycksbo ger hopp i Norrsundet

/
  • TROR PÅ UPPSVING. ”Om det här går bra kanske vi kan anställa fler”, säger Per-Olof Källström, delägare i Norrsundets Stuveri AB, om utsikterna att Grycksbo Paper väljer att ta in mer massa via hamnen i Norrsundet.
  • TUFF START. Snöovädret försvårade lossningen när Norrsundets hamn tog emot den första båten med massa från Portugal. Varje bal vägde sex ton.

Import av massa till Grycksbo pappersbruk kan ge nya jobb i Norrsundets hamn där det varit stiltje sedan massafabriken lades ned.

– Får vi det här så kan det bli ett uppsving för oss, säger Per-Olof Källström, delägare i Norrsundets Stuveri AB.

Annons

På tisdagen kom första båten med 3 000 ton massabalar från Portugal.

– Fungerar det bra så finns möjligheterna att vi tar in mer massa via Norrsundet, säger Mikael Frölander, vd i Grycksbo Paper.

Lagom till anlöpet kom vinterns första snöoväder vilket försvårade lossningen.

Per-Olof Källström och hans medarbetare fick ta det försiktigt samtidigt som de skulle klara tidsgränsen.

När massafabriken lades ned fick det lilla stuveribolaget banta personalstyrkan från fem till tre.

– Om det här går bra kanske vi kan anställa fler, sa Per-Olof Källström som för tisdagens lossningsjobb tog in två ”extringar”.

Gävleföretaget Gästrike Invest arrenderar Norrsundets hamn för 30 år framåt. En av styrelseledamöterna i det nybildade hamnbolaget är Olle Widigsson, som var chef för Gävle Hamn i början av 2000-talet.

Han har fått uppdraget att i början hålla i trådarna för massaimporten till Grycksbo.

Hamnen ska vara öppen

– Hamnen är en väsentlig del när Gästrike Invest ska verka för att nya industrier etablerar sig här i Norrsundet, säger Olle Widigsson och berättar att de nya arrendatorerna under det senaste året satsat över 1 miljon kronor på att rusta hamnmagasinen.

– Vi har åtagit oss att hålla hamnen öppen och försöka skapa nya arbetstillfällen, säger han.

Gästrike Invest förbereder också byggen av flera magasin och en upprustning av järnvägsspåren inom hamnområdet.

Tisdagens båtlast med eucalyptusmassa kom från Celbi i Portugal, ett bruk som på 1990-talet fanns i samma bolag som massafabrikerna i Norrsundet och Skutskär.

Gävleföretaget Nautic Shipping fungerade som länk mellan rederiet, leverantör, myndigheter, hamn och kund. Företaget drivs av Kenneth Engwall som för fyra år sedan hoppade av från skeppsklareraren och speditören Haegerstrands.

– Det har gått bra för oss i lågkonjunkturen, sa Kenneth Engwall som var på plats när båten från Portugal anlöpte Norrsundet.

Grycksbo Paper har hittills fått huvuddelen av massan från Stora Ensos bruk i Skutskär. Men nu måste man gå ut på öppna marknaden i större utsträckning.

Pappersbruket behöver importera 60 000–70 000 ton om året, berättar vd:n Mikael Frölander.

Mer läsning

Annons