Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Massvaccinering på högskolan – och på Sandvikens sjukhus

/

Högskolan blir troligen stället där Gävleborna massvaccineras mot svinfluensan. I den stora aulan finns utrymme att sticka folk på löpande band.

– Folk får gärna komma i linne eller kortärmat, säger Ann Pedersen, verksamhetschef i primärvården i Gävle.

Annons

 

Landstinget Gävleborg är i full färd med att planera för den omfattande arbetsinsatsen att vaccinera alla länsinvånare mot den nya influensan, AH1N1.

För boende i Sandviken och Storvik ska vaccineringen ske i tomma konferenslokaler på Sandvikens sjukhus, förmodligen alla vardagar klockan 13–19.

– Fördelen med sjukhuset i Sandviken är att det är nära och bra för personalen från de fyra hälsocentraler som samarbetar, och det finns parkering, säger Ulla Waxin, verksamhetschef i primärvården i västra Gästrikland.

I Gävle serverar vissa hälsocentraler 10 000–12 000 invånare och skulle inte klara ytterligare tillströmning.

– Högskolan ser vi som en utmärkt plats, handikappanpassad med ramper, gott om parkering, toaletter och en aula med platser där man kan sitta en stund när man har fått sitt stick, säger Ann Pedersen.

Sprutorna ska ges på löpande band vid ”stickstationer” och folk uppmanas att komma i kortärmat för att underlätta en snabb procedur. Röda korset är vidtalat för att ta emot människor. Eventuellt behövs även parkeringsvakter och väktare när tusentals personer väntas samtidigt.

I Gävle planeras för massvaccinering på helgen. Om vaccinet dröjer kan det även bli aktuellt med kvällar för att hinna med.

I nuläget väntar man de första leveranserna av vaccin vecka 41-42. Först ska vårdpersonal och personer i riskgrupper vaccineras.

Mer läsning

Annons