Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Matöppet i Bomhus centrum slår igen

/

Livsmedelsbutiken Matöppet i Bomhus centrum stänger om drygt en vecka.
– Tyvärr har vi för få kunder. Det blir minus varje månad och till slut går det inte längre, säger delägaren Anneli Åström.

Annons

När Ica stängde sin butik i Bomhus centrum våren 2007 skrev cirka 4 000 personer på namnlistor och krävde att matbutiken räddas.

Ett halvår senare öppnade Matöppet.

– Det har bara gått neråt sen starten, säger Anneli Åström bedrövat.

För att få lönsamhet hade det krävts en omsättning på 23 miljoner kronor. I fjol blev det knappt 15 miljoner, berättar hon.

I början hade butiken tio anställda. I dag är de fyra anställda, varav två på halvtid.

Anneli Åström säger att hon försökt locka kunder med flygblad i bostadsområdet. Men det har varit förgäves. Fastighetsägaren Gavlegårdarna har subventionerat hyran ända sedan starten men det har inte stoppat förlusterna.

– Jättetråkigt, tycker Anita Thörnqvist, en av butikens få trogna kunder.

Sortimentet räcker för så gott som alla hennes matinköp. Hon berömmer köttvarorna och menar att det inte blir billigare än att handla på stormarknaderna.

– Folk åker bil till Maxi och andra ställen där de tror att det blir billigare. Men vad kostar inte bensinen?, säger Anita Thörnqvist.

Nästa fredag slår Matöppet igen.

Men det har funnits intresserade som velat ta över.

Mats Jansson som driver Tempobutiken på Styrmansgatan på Brynäs tog kontakt med Gavlegårdarna när han fick veta att Matöppet funderade på att stänga.

Mats pappa drev matbutik i Holmsundsallén för många år sedan och hans kusin driver Tempobutiken i Storhagen i Bomhus. Det lockade Mats Jansson att pröva lyckan.

Men för att satsa krävde han att slippa betala hyra under första året och få liknande draghjälp som Matöppets ägare hade fått.

– Det gick de inte med på, tyvärr, säger Mats Jansson som menar att det hänger på Gavlegårdarnas goda vilja om det ska bli någon matbutik i Bomhus centrum i fortsättningen.

Peter Simryd, Gavlegårdarnas lokalmäklare, vill inte kommentera förhandlingarna som fördes med Mats Jansson i höstas.

– Vi kom inte överens om ett hyresavtal som båda parter kunde godta, säger han.

Han konstaterar att mindre matbutiker får allt svårare att klara sig framöver när jättar som City Gross och Willys öppnar nya butiker i Gävle.

– Om det inte går med matbutik så får vi försöka hitta någon annan verksamhet som kan flytta in i lokalerna i Bomhus centrum, säger Peter Simryd.

 

Mer läsning

Annons