Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Matrester sprids på åkrarna i Valbo och blir mat igen

/
  • Här sprids kompostjord från förmultnat matavfall ut på Valboslätten.
  • Lantbrukaren Victor Plühm spred ut 100 ton kompostjord från förmultnat matavfall på sin kornåker. Han tror att metoden är bättre för marken än konstgödsel, men å andra sidan måste han åka fler vändor på åkern.

Kretsloppet är slutet. I går fick lantbrukaren Victor Plühm i Valbo 100 ton kompostjord från förmultnat matavfall att sprida ut på sina åkrar.

– Den håller fin kvalitet tack vare att hushållen sorterar sitt avfall så bra, säger Thomas Nylund, förbundsdirektör för Gästrike Återvinnare.

Annons

Victor Plühm är en av tre bönder som deltar i Gästrike Återvinnares försök med att använda råkompost med näring och mullämnen från regionens matavfall för att sprida ut på sin åkermark. Sammanlagt ska 500 ton matavfall från Gästrike Återvinnares centralkompost ut på åkrarna.

På kornåkern

Victor Plühm sköter jordbruket på Åby Gårds 140 hektar åkermark och spred i går ut 100 ton kompostjord på en yta där han odlar korn.

– Jag vill gärna vara med och prova något nytt, som dessutom kommer från orten. Det här kan vara bra för att få ett alternativ till konstgödning, säger han.

Totalt får Gästrike Återvinnare in 9 000 ton sorterat matavfall varje år. När det komposteras blir det 5 000 ton råkompost, som enligt kommunalförbundets egen utsago håller den bästa kvaliteten i Sverige.

– Det är hushållens sortering som gör det. Vi har prövat att den håller rätt kvalitet och renheten ligger på 99 procent, vilket betyder att kompostjorden är fri från tungmetaller och annat, säger Thomas Nylund.

Försöket med att sprida råkompost på åkrarna ska utvärderas nästa år.

– Man kommer att se på skörden först och främst om det här är bra, säger Victor Plühm.

Mer läsning

Annons