Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med vilja till makt

Annons

Vid sin kongress i Östersund beslutade miljöpartiet om en medlemsomröstning om EU. Mycket talar för att en majoritet inom partiet vill släppa kravet om utträde ur EU. Det finns viktigare frågor. För klimatet är EU-gemenskapen viktig, menade det omvända språkröret Martia Wetterstrand.

Språkrören Peter Eriksson och Maria Wetterstrand vill helst lägga EU- frågans interna komplikationer bakom sig. De gröna frågorna måste istället få en annan spets. Inte minst sedan Fredrik Reinfeldt och moderaterna tar för sig vad gäller klimatfrågan.

Vi den förra miljöpartikongressen noterades en växande intern opinion för att miljöpartiet ska acceptera det svenska medlemskapet i EU, men ändå vann den majoritet inom partiet som fortfarande vill verka för att Sverige lämnar den europeiska unionen. Nu ska medlemmarna fälla avgörandet, men mycket lutar åt att Peter Eriksson och Maria Wetterstrand får stöd för sin linje.

Miljöpartiets ställningstagande mot ett svenskt EU-medlemskap har haft liten politisk betydelse. Partiet har inte lyckats locka fler EU- motståndare till sina led utan har fortsatt svårt att locka nya väljargrupper, vilket inte minst mångfalden av opinionsmätningar visar, där partiet i bästa fall ligger mellan fem och sex procent.

En större och viktigare fråga är istället ett eventuellt kommande regeringssamarbete mellan vänsterpartiet, miljöpartiet och socialdemokraterna. Socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog tror på ett sådant samarbete inför valet 2010. En rödgrön allians, men bara med socialdemokraterna är språkröret Peter Erikssons budskap.

Han betecknar vänsterpartiet som både bakåtsträvande som gammalmodigt.

En del ligger det säkert i detta. Lars Ohly vill återuppbygga sitt partis förtroende efter alla kommunistturer och andra märkliga utspel, då har inte en koalitionsregering första prioritet.

Det är långt till nästa val. Valet 2010 är fortfarande avlägset.

Mycket kan hända innan dess både inom oppositionen och inom högeralliansen. Om alliansens opinionssiffror fortsätter att vara låga kan enigheten naggas i kanten.

Vad gäller socialdemokraterna tyder mycket idag på att man skulle klara sig med att samregera med ett parti. Då ligger miljöpartiet närmast. Dessutom skulle vänsterpartiet aldrig rösta bort en sådan regering, men som sagt; drygt två år i politiken är en mycket lång tid. Oppositionens goda opinionssiffror kan vändas även om det mesta talar för det motsatta. Alliansregeringens stolpskott har blivit för många. Missnöjet är stort.

I de flesta opinionsmätningar är socialdemokraterna ensamma större än de fyra allianspartierna tillsammans. Så länge som opinionssiffrorna är goda lär partiet, trots Marita Ulvskogs utspel, avvakta inför en gemensam valplattform och en eventuell koalitionsregering. Helst vill socialdemokraterna, historiskt, stå på egna ben.

Peter Eriksson säger att relationen till Mona Sahlin är "väldigt bra", men också att Lars Ohly är "ganska trevlig". Vad som kommer ut av detta och Marita Ulvskogs utspel lär vi snart få veta.

Åren med samverkan kring budgetar har visat att de tre samverkande partierna har lärt känna varandra. Vetskapen om blindskären i ett förhandlingsspel är vid det här laget hygglig hos samtliga inblandade.

Det gått bra att komma överens. Något att bygga vidare på.

Det är förståeligt att både vänstern och miljöpartiet, om än med en försiktig Lars Ohly, vill finnas i en framtida efter framtida regering. Politik är makt och då är ett regeringssamarbete för ett litet parti alltid något att sträva efter. Och det kan, som Marita Ulvskog säger,vara en naturlig process att så sker.

Kenneth Jonsgården

Bild på Maria Wetterstrand:

Bildtext:

Accepterar.Miljöpartiets kongress har beslutat om medlemsomröstning om partiets inställning till EU. Språkröret Maria Wetterstrand har vänt på klacken. Från att vara EU-motståndare accepterar hon nu ett svenskt medlemskap.

Notiser:

Löjligt. Alla dessa opinionsinstitut. I helgen presenterade Skop en undersökning om svenska folkets syn på Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin. Av denna framgick att de flesta föredrar Mona Sahlin som bordsgranne på en fest. Och? Alla dessa opinionsmätningar har fått ett löjlighetens skimmer.

Bottennapp. Här sitter man uppe en lördagskväll för att se Sverige, med stor S, vinna schlagerfinalen i Belgrad. Allt enligt den alltid så välinformerade kvällspressen. Så hamnar Charlotte Pedofeli på 18:e plats. Bottennappet ligger hos dem som lyft Hero till just hero.

Sverige är alltid bäst före matchen.

Mer läsning

Annons