Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Medborgargardet Soldiers of Odin poserade utanför Arbetarbladets redaktion

/

Medborgargardet Soldiers of Odin vandrade i Gävle under helgen och Arbetarbladet har tidigare berättat att flera av medlemmarna är dömda för våldsbrott.
Under helgens vandring valde flera personer ur gruppen att stanna till för att posera på en bild utanför Arbetarbladets redaktion.

Annons

LÄS OCKSÅ: Medborgargardet Soldiers of Odin sprider sig till Gävle

Medborgargardet Soldiers of Odin som startades av en finsk nazist i höstas gjorde i helgen sin första vandring i Gävle och samlade omkring tio till tjugo personer.

En vandring som föranledde att polisen satte ut extra patruller under helgen med tanke på att det i andra städer blivit oroligheter när gruppen gjort sina vandringar.

Polisen stötte på gruppen under helgen och samtalade med dem men polisens presstalesperson Mikael Hedström betonar att de inte patrullerade tillsammans med polisen.

– Vi gjorde klart för dem att ordning och reda det sköter polisen själva, säger han.

Arbetarbladet kunde i förra veckan berätta att minst tre av de fem män som är fullvärdiga ledare i Gävleborg är dömda för brott och att en av dem delat material från de högerextrema sajterna Avpixlat och Fria Tider.

LÄS OCKSÅ: Extra många poliser när Soldiers of Odin vandrade i Gävle

Sent på natten till söndagen valde delar av de som vandrade med gruppen att posera utanför Arbetarbladets redaktion för en bild som lades ut på Facebook med bildtexten: "Vi kunde inte låta bli:) Inget Gevalia vid oväntat besök;)".

Mikael Färnbo är ställföreträdande ansvarig utgivare för stiftelsen Expo som har granskat Soldiers of Odin och de har inte stött på att gruppen gjort liknande poseringar tidigare.

– Vi har inte sett något liknande tidigare mot ett specifikt mediehus, säger han och fortsätter.

– Jag tycker den här typen av publicering låter hotfull, säger Mikael Färnbo.

Enligt Expos granskning är gruppen organiserad likt kriminella mc-gäng och flera av medlemmarna är dömda nazister och dömda för våldsbrott.

Granskningen visar också att det råder en militant jargong i grupper som Soldiers of Odin och ett hat mot etablissemanget som medier är en del av.

– Det är mycket våldsromantik och rasism i de här typerna av grupper, säger Mikael Färnbo.

Finns det anledning att tro de kan vara våldsamma?

– Det här är en organisation med en stor andel brottsbelastade medlemmar med högerextrema åsikter vars syfte, enligt deras egna regler, är att skrämma flyktingar och invandrare. Jag tror många upplever att de skapar stor otrygghet där de är aktiva., säger Mikael Färnbo.

LÄS OCKSÅ: Soldiers of Odin planerar vandring i Gävle på lördag

Mer läsning

Annons