Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Media Markt måste spola övervakningsfilm

/
  • Stopp. Media Markt i Valbo får inte längre spara film från sina övervakningskameror, efter domstolsbeslut.

Media Markt i Valbo har tidigare haft tillstånd att filma kunderna i sin butik i Valbo med övervakningskameror. ”Integritetskränkande”, säger Justitiekanslern. Nu ger domstolen myndigheten delvis rätt.

Annons

Elektronikbutiken Media Markt har ett 30-tal övervakningskameror uppsatta runt om i sin stora lokal i Valbo för att stävja problem med snatterier och stölder i butiken.

De har även fått rätt av länsstyrelsen att filma allt som sker i butiken och spara det inspelade materialet i upp till 30 dagar. Den rätten blir de nu av med, efter en dom i förvaltningsrätten.

Ett av de största varuhusen

Media Markt menar att de har särskilt starka skäl för att bevara de rörliga bilderna från övervakningskamerorna. Man menar att butiken i Valbo är särskilt brottsutsatt.

Varuhuset i Valbo är ett av Sveriges största, och den stora försäljningsytan med stöldbegärliga varor utställda helt öppet i butiken, i kombination med det stora antalet kunder, gör butiken svårövervakad. Därför vill de inte bara kunna använda övervakningskameror, utan även spara filmen en tid efteråt för att kunna gå tillbaka och vid behov försöka identifiera tjuvar och snattare.

Inte tillräckligt starka skäl för att motivera filmning, tyckte Justitiekanslern, alltså den myndighet som har till syfte att kontrollera att andra myndigheter efterlever Sveriges lagar och andra författningar. JK vill hindra att övervakningen i samhället sprider sig.

Om man ska tillåta att butiker filmar sina kunder ”minskar den zon i samhället där man får vara i fred på ett ganska betydande sätt”, skriver JK.

Förvaltningsrätten går nu alltså på JK:s linje. Övervakningskamerorna i sig är ok, men för att filmerna ska få sparas måste Media Markt visa att butiken i Valbo är särskilt brottsutsatt. Det har de inte lyckats göra, menar domstolen.

Mer läsning

Annons