Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Media Markt varslar anställda

/

Media Markt varslar enligt Aftonbladet samtliga butiksanställda i Sverige.
– Vi vill ha en möjlighet att ändra arbetstiderna, säger vd Per Kaufmann till tidningen.

Annons

Totalt jobbar cirka 1 400 personer på kedjans 26 varuhus i Sverige, som enligt Aftonbladet är berörda av varslet.

Ett av kedjans varuhus ligger i Valbo. Så sent som våren 2014 halverade butiken i Valbo sin yta och drygt 50 personer jobbade då kvar.

Under tisdagen gick Pär Kjellin, varuhuschef i Valbo, ut med att ingen skulle varslas i Valbo.

– Först lämnade jag felaktiga uppgifter till er om att vi inte lagt något varsel i Valbo. Jag gjorde det för att jag trodde att varslet var tillbakadraget. Vår personavdelning trodde att det skulle behövas större förändringar, men nu ser vi att det räcker att ändra scheman här, säger Pär Kjellin till Arbetarbladet.

Det kommer behövas mindre personal på förmiddagar och mer på eftermiddagar och helger framöver i Valbo, enligt Pär Kjellin.

Vd Per Kaufmann menade att förklaringen till varslet var att kedjan har märkt att de behöver fler personal på helgar och kvällar.

– Vi tittar på när vi har kunder i varuhusen och hur vi kan ge bästa möjliga service, och då ser vi att vi inte är tillräckligt många på kvällar och helger. Vi har lagt ett varsel för att kunna ha en möjlighet att ändra på arbetstiderna, säger vd Per Kaufmann.

Men det är oklart hur många som får byta arbetstid till kvällar och helger, då de fackliga förhandlingarna börjar om två veckor.

Även Dagens industri beskriver hur kedjan varslar alla anställda. Media Markt har de senaste åren gått med miljardförluster varuhusen med 792 miljoner kronor i förlust under 2013.

Enligt Per Kaufmann är det nya beskedet inte ett sparpaket.

– Nej, där vill jag vara tydlig. Vi har redan testat det här på ett varuhus och det gick bra och vi fick upp försäljningen. Nu vill vi ta det vidare till samtliga varuhus, säger han till Aftonbladet.

Annette Dalkarls är ombudsman vid Handels i Gävleborg.

– Jag är förvånad över varslet, vi har en bra relation till Media Markt. Tyvärr har vi haft en del förhandlingar med företag i denna bransch som vill säga upp alla och ge personalen färre timmar och ett ändrat schema. Utgångspunkten måste vara heltid och sist in, först ut.

Mer läsning

Annons