Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mediciner kissades ut i ån efter festival

/
  • gävledoktorand. Atlasi Daneshvar från Gävle, doktorand vid SLU, har tillsammans med en forskarkollega visat hur kiss från festivalgäster i Uppsala förorenar vattnet i Fyrisån med rester av medicin

Under en reggaefestival i Uppsala sommaren 2008 kissade festivalbesökarna ut mängder av läkemedelsrester som hamnade i Fyrisån.

Annons

Det upptäckte forskare vid SLU, bland andra doktoranden och Gävlebon Atlasi Daneshvar.

Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har ett övervakningsprogram i Fyrisån där de mäter resthalterna av läkemedel. När värdena lästes av i augusti 2008 trodde forskarna först att de höga värdena var felaktiga. Men snart kom de på förklaringen. En reggaefestival med 10 000 besökare.

– Antalet toaletter var väldigt få i förh ållande till besöksantalet, så många kissade på gräset, säger Atlasi Daneshvar, som bor i Gävle och har en doktorandtjänst vid SLU.

I samband med festivalen året efter regnade det kraftigt.

– Då ökade läkemedelshalterna ännu mer i ån.

Förutom höga halter av huvudvärksmediciner uppmättes läkemedlet karbamazepin, som används vid behandling av epilepsi och depression, i så höga halter att det kan vara skadligt för vattenlevande organismer.

– Jag hoppas att myndigheterna ser till att det finns fler toaletter i samband med festivaler och att deltagarna blir upplysta om följderna av att inte använda dem. En annan möjlighet är att flytta festivaler som ligger nära vattnet, men det kan ju vara svårare, säger Atlasi Daneshvar.

Mer läsning

Annons