Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mejeribrist i Gästrikland: "Kunderna vill ha sina varor"

/

Gästrikland är drabbat av brist på mejeriprodukter efter Gefleortens tekniska problem.
– Kunderna vill ha sina varor och har dålig förståelse för det här, säger Jan Håkansson, Ica-handlare på Ica Fjällbacken.

Annons

I slutet av förra veckan varnade Gefleortens mejeri för att tekniska problem kan få mejerihyllorna att gapa tomma denna vecka.

Mejeriet har bytt ut sina styrsystem för att effektivisera men störningar har gjort att testerna tagit längre tid än beräknat. Det ger i sin tur försenade leveranser till affärerna.

Utbudet har varit skralt under helgen och på måndagens morgon när Arbetarbladet ringer runt, är Gefleortens utbud fortfarande glest och kunderna hänvisas till andra mejeriproducenters produkter.

– Det har varit ont om produkter från Gefleortens vissa dagar, lite si och så med tillgången. Vi hade det uppe på mötet i morse och vi måste ringa och kolla med dem hur läget ser ut för veckan. Kunderna behöver ju ha sina varor och har dålig förståelse för att det nu inte kommer så stora leveranser, säger Jan Håkansson, Ica-handlare på Ica Fjällbacken i Gävle.

– Men Gefleortens gör så gott de kan, fortsätter han.

LÄS OCKSÅ: Gefleorten vill säga upp tio anställda

På Willys i Hemsta i Gävle finns det lite mjölk kvar, men det är däremot brist på fil, grädde, gräddfil, creme fraiché och yoghurt från Gefleortens.

– Det är många som frågar och undrar men de visar ändå förståelse när vi förklarar. Det finns även skyltar vid disken som förklarar läget, att detta drabbar alla butiker. Förhoppningsvis blir det bättre framåt veckan, säger Karin Törnqvist, Mejeriansvarig på Willys.

Situationen på Ica Maxi i Sandviken är minst lika illa.

– Vi har mjölk inne men det är ont om yoghurt och allt annat från Gefleortens. De flesta kunder är väldigt förstående, säger Bella Sundin, mejeriansvarig på Ica Maxi.

Magnus Lindberg, vd på Gefleortens mejeri, menar att situationen håller på att stabilisera sig.

– Vi börjar se ljuset nu och kommer att kommunicera läget under förmiddagen till våra kunder. Vi har kunnat leverera mjölk i stort sett hela tiden men haft problem med de "sura produkterna", säger Lindberg.

Hans prognos är att samtliga produkter ska vara tillbaka på hyllorna i slutet av veckan.

– Eftersom vi byter hela systemet har vi en inkörningsperiod som kan komma att pågå ett tag till. Personalen har kommit in för att jobba extra med detta under helgerna för att få igång produktionen igen. Det är väldigt viktigt att allt blir rätt, säger Magnus Lindberg.

Mer läsning

Annons