Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Men motståndet finns kvar

– Det är märkligt och beklämmande att regeringen inte har förstått att även kärnkraft bidrar till växthus
effekten.


Det säger Per-Olof Erickson, ordförande för Naturskyddsföreningen i Gävleborg.

Annons

Han tycker att det är ett svek från Centerpartiet och Kristdemokraterna att nu ge med sig och tillåta att det byggs nya kärnreaktorer på de platser i Sverige där det finns i dag. Regeringen har gett med sig för näringslivets påtryckningar och inte satt sig in i problematiken ordentligt, anser Per-Olof Erickson.

– Kärnkraften bidrar till växthuseffekten genom uranbrytningen och alla de transporter som uppstår när ett nytt verk ska byggas.

Regeringens paket innehåller även satsningar på till exempel vindkraft och solkraft. Det tycker Per-Olof Erickson är positivt, men han tror att överenskommelsen som helhet ändå inte gynnar utvecklingen mot mer förnyelsebar energi.

– Jag tror att de som vill satsa på vindkraft blir försiktigare när det ligger i luften att det är fritt fram att förnya våra reaktorer. Vattenfall har redan sagt att de tänker bygga ny kärnkraft, säger han.

Han tycker även att det skulle satsas mer på minskad elanvändning.

Folkkampanjen mot kärnkraft och kärnvapen, som har lite mer än 100 medlemmar i Gävle, har i princip samma ståndpunkt som Naturskyddsföreningen. Den lokala företrädaren Thorild Dahlgren påpekar att riskerna med kärnkraften alltid finns och påminner om ”missödet” på Forsmark som inträffade så sent som 2006.

– Risken är att det här bidrar till att avvecklingen av kärnkraften tar längre tid, säger han.

Mer läsning

Annons