Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Men nykomlingen lämnar inte förhandlingsbordet

/
  • I hetluften. Landstingets oppositionsledare Patrik Stenvard, m, tycker att det är stimulerande att han helt plötsligt hamnat i centrum av landstingets maktspel sedan majoriteten hoppat av.

Efter majoritetens avhopp vilar ett tungt ansvar på en 35-årig nybörjare inom landstingspolitiken.


Pallar oppositionsledaren Patrik Stenvard, m, för trycket?


– Det är stimulerande att vara i hetluften. Om jag inte hade trivts hade jag inte suttit kvar, säger han.

Annons

Det är en förhållandevis lugn Patrik Stenvard som träffar Arbetarbladet i Landstingshuset på tisdagseftermiddagen.

Men hans tillvaro just nu är allt annat än fridfull.

Som ledare för det största oppositionspartiet är han också andre vice ordförande i landstingstyrelsen och talesman för hela oppositionen, trots att han bara är ersättare i landstingsfullmäktige.

Det är hans ansvar att ta initiativ till att bilda en ny politisk majoritet som kan styra landstinget.

– Det har gått snabbt för mig personligen, jag har bara varit med ett knappt halvår. Samtidigt är det här något man får vara beredd på när man ger sig in i politiken, säger han.

Sitt ”civila” jobb har han på Ericsson. Men förutom det ordinarie arbetet i landstingsstyrelsen kantades gårdagen av möten mellan de fem samarbetspartierna moderaterna, centern, folkpartiet, kristdemokraterna och sjukvårdspartiet.

– Jag har bara pratat kort med folk än och ska göra det mer i veckan. Vi har inte stängt dörrarna för samarbete åt något håll än, säger han diplomatiskt.

– Partiet är ovant att ha makten i landstinget, men inte på andra håll. Jag har erfarna personer att vända mig till och få stöd och råd av. Jag var beredd på att ställa mig i främsta ledet när jag tog uppdraget.

Att konsekvenserna av samarbetspartiernas gemensamma budgetförslag skulle bli så stora när det fick stöd av den politiske vilden László Gönczi var dock inget Patrik Stenvard hade räknat med.

– Vi lade fram förslaget och tänkte att vi får se vad som händer, men vi hade hört att det lutade åt vårt håll eftersom de andra inte hade majoritet för sitt förslag.

– På något sätt ska vi reda ut den här situationen. Hur det ska gå till vet jag inte än men jag hoppas att vi kan få fram någon lösning för hur vi ska gå vidare innan jul. Det är viktigt att landstinget får en ledning med en tydlig majoritet, säger Patrik Stenvard.

Mer läsning

Annons