Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer hemtjänst i Gävle kan privatiseras

/

Från maj nästa år kan så mycket som hälften av Gävles hemtjänst skötas av privata företag, och nästa höst två tredjedelar av gruppbostäderna för personer med utvecklingsstörning.

Annons

På onsdag väntas omvårdnadsnämnden ta beslut om att upphandla hemtjänstområdena Centrum och Andersberg, samt 12 gruppbostäder. Det ska spara minst 9 miljoner.
Blir det ett ja på onsdag så får kommunens egna verksamhet och privata företag tävla om uppdraget. Vinner ett företag så kan hundratals anställda i hemtjänst och på gruppbostäder erbjudas anställning där i stället för på kommunen.
Det handlar om två av Gävles största hemtjänstområden, Centrum och Andersberg, med ungefär

30 procent av Gävles hemtjänstkunder. Dessutom berörs 65 lägenheter för personer med utvecklingsstörning i 11 gruppbostäder spridda över Centrum, Andersberg och Valbo/Hagaström. Personal och kunder har fått information de senaste dagarna.
– Än så länge vet vi ju så lite så man vet inte vad man ska tycka. Sånt man funderar på är ju: jag som har 31 semesterdagar, blir det 25 nu då? Sen kanske det kan vara positivt med lite snabbare beslutsvägar på ett privat företag. Men i vår grupp hade vi ställt in oss på att det skulle bli kundval i hemtjänsten, så jag blev lite snopen, säger Lotta Larsson som jobbar i hemtjänstområdet Centrum.
– Men det känns ju inte som någon sensation. Man har ju hört länge att något sådant här skulle kunna vara på gång, säger kollegan Christina Larsson.


Redan i dag drivs drygt 20 procent av hemtjänsten, områdena Söder och Stigslund, på entreprenad. Politikernas syfte med att upphandla mer är att hemtjänsten ska skötas så billigt som möjligt, samtidigt som den lever upp till en rad krav som de ställer. De är inte riktigt nöjda med hur mycket den kommunala hemtjänsten kostar, utan vill få ut mer för pengarna.
– Vi ser att privata entreprenörer och andra kommuner klarar samma uppdrag med en helt annan prisbild. Men det krävs förstås mycket planering och organisering för att skära ned på kostnaderna och bibehålla kvaliteten. Vi vill se om det finns någon entreprenör som kan visa att de klarar det, säger Vivi-Ann Sundqvist (S), ordförande i omvårdnadsnämnden.

Vinner privata företag upphandlingarna beräknas hemtjänsten föras över i maj 2010 och gruppbostäderna i oktober 2010. Hemtjänstupphandlingen väntas spara
9 miljoner, med gruppbostäderna är det mer oklart.

Mer läsning

Annons